Reuters
StoryEditor

"Anglickí voliči trestali za chaos pri brexite." Hlavné strany utrpeli straty v regionálnych voľbách

03.05.2019, 07:35
Autor:
ČTKČTK
Podľa médií bola účasť voličov extrémne nízka.

Dve hlavné britské politické strany, vládnuci konzervatívci a opoziční labouristi, utrpeli straty vo štvrtkových regionálnych voľbách v Anglicku a Severnom Írsku. Vyplýva to z čiastkových výsledkov.

"Anglickí voliči využili miestne voľby na potrestanie konzervatívcov premiérky Theresy Mayovej a opozičnej Labouristickej strany za zablokovanie brexitu," napísala agentúra Reuters na základe výsledkov z približne tretiny anglických zastupiteľstiev, o ktorých sa vo štvrtok rozhodovalo.

Podľa médií bola účasť voličov extrémne nízka. Mnoho voličov tiež nespokojnosť s chaosom okolo vystúpenia Británie z Európskej únie vyjadrilo demonštratívnym roztrhaním hlasovacích lístkov, poznamenala DPA.

Zo strát ťažia menšie strany

V Anglicku je sčítaných zhruba 45 percent hlasov. Konzervatívci zatiaľ oproti voľbám pred štyrmi rokmi podľa BBC prišli o 438 poslancov a 16 miestnych rád a labouristi o 79 poslancov a dve rady. Podľa televízie Sky News však pre konzervatívcov výsledky nakoniec nie sú tak zdrvujúce, ako sa zrejme obávali.

Liberálni demokrati si naopak polepšili o 302 zástupcov a osem rád. "Sú to najlepšie výsledky liberálov od roku 2003," uviedla na twitteri Liberálnodemokratická poslankyňa Layla Moranová.

Sčítať hlasy odovzdané v Severnom Írsku potrvá kvôli zložitosti tamojšieho volebného systému dlhšie.

Aj podľa komentátorky stanice BBC prvé výsledky naznačujú, že voliči trestali obe hlavné politické strany za brexit, zatiaľ čo z ich strát ťažia menšie strany, ako sú liberálni demokrati a zelení, protieurópska Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) a aj nezávislí kandidáti.

Voliči nemohli hlasovať pre tento rok založenú Stranu pre brexit europoslanca Nigela Farage, ktorá nasadila kandidátov len do blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu. Tie má podľa prieskumov najväčšiu šancu vyhrať.

Nevolí sa v celej krajine

Zastupitelia sa v dôsledku špecifických britských pravidiel nevolia v celej krajine, ale len do všetkých 11 rád v Severnom Írsku a do 248 z 343 anglických zastupiteľstiev.

V Anglicku bolo vo štvrtok podľa BBC v hre 8400 zastupiteľských miest, ďalších 462 v Severnom Írsku. V šiestich anglických mestách sa priamo volili starostovia.

Británia mala vystúpiť z EÚ 29. marca, ale premiérka Mayová nedokázala rozvodovú dohodu nechať schváliť v parlamente. Termín ani spôsob odchodu Británie z EÚ tak ani viac ako mesiac po pôvodne plánovanom dátume brexitu stále nie je jasný.

Po aprílovom mimoriadnom summitu EÚ má Británia na schválenie podmienok vystúpenia čas do konca októbra. Od dohodnutia druhého odkladu brexitu sa však rokovanie na britskej politickej scéne nijako zásadne neposúva a mnohí komentátori sa domnievajú, že britský odchod sa môže v októbri znova odsunúť.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 05 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:06