Reuters
StoryEditor

"Operácia sloboda" zlyhala, Maduro zostáva pri moci. Zmarili Guaidóov prevrat vypnuté telefóny?

04.05.2019, 00:00
Prvomájová demonštrácia mala byť tou najväčšou v histórii krajiny.

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó dúfal, že jeho riskantný plán ozbrojenej vzbury prinúti armádne špičky prejsť na jeho stranu. Jeho zámer však zlyhal. Madura k odstúpeniu neprinútila ani prvomájová demonštrácia, ktorá mala byť tou najväčšou v histórii krajiny.

V dave na caracaskom námestí Altamira, ktoré je považované za baštu venezuelskej opozície, sa to hemžilo tričkami s populárnymi sloganmi a menami "hrdinov" odporu voči Nicolasovi Madurovi.

Čítalo sa to ako dlhý rad rebélií, ktorým Maduro čelil a čelí už cez päť rokov. Ľudia na seba navliekli tričká s portrétom Leopolda Lópeza, ktorý bol na jar roku 2014 odsúdený na 14 rokov za podnecovanie pouličných nepokojov, ktoré si vyžiadali štyridsať mŕtvych.

Malo ísť o najväčšiu demonštráciu v histórii

Ďalší pochodovali s tričkom s podobizňou poslanca Juana Requesénsa, ktorý bol zatknutý vlani v lete za údajnú spoluúčasť na nevydarenom atentáte proti Madurovi.

Prevažovala však tvár Juana Guaidóa a jeho heslo "Vamos bien!" (Darí sa nám dobre!).

Prvomájová demonštrácia mala byť tou najväčšou v histórii krajiny. Ulice však nezavalila rieka ľudí tak ako 23. januára, keď sa Guaidó ujal funkcie dočasného prezidenta. Bolo to ďalšie sklamanie, a to len deň potom, čo zlyhal Guiadóov plán odstrániť Madura skrze ozbrojené povstanie.

V utorok skoro nad ránom sa Guaidó k úžasu mnohých svojich priaznivcov objavil na videu s desiatkami členov Madurovej národnej gardy a vyššie uvedeným Leopoldom Lópezom a ohlásil "záverečnú fázu" revolty voči Madurovi, ktorú Guaidó nazval "Operácia sloboda".

Policajti zostali Madurovi verní

"Hovoril som si, že je to konečne tu. Guaidó má zbrane a my pôjdeme na Miraflores," povedal mi pri stredajšom pochode 25 ročný Miguel Viera, ktorý podľa svojich slov čoskoro spoznal, že cesta k prezidentskému palácu viedla cez ozbrojené zložky režimu.

Gardisti a policajti rovnako ako členovia polovojenských jednotiek vo väčšine zostali Madurovi verní a stretli sa s demonštrantmi ako Miguel v krvavých pouličných bitkách.

Pozorovatelia predovšetkým sledovali vojenské kasárne v mestách Maracay a Valencia. Výsadkári z prvej menovanej základne zohrali totiž rozhodujúcu úlohu pri prevrate v roku 2002, keď do prezidentského kresla spätne dosadili pár dní zosadeného Huga Cháveza. K žiadnej vzbure tu v utorok nedošlo.

"Slzný plyn, gumové projektily, vodné delá. Proste klasika. A nedostali sme sa ani k námestiu Venezuela," opísal utorkové strety pri caracaskej leteckej základni La Carlota Miguel Vera v narážke na caracaské námestie, ktoré je považované za akúsi demarkačnú líniu medzi provládnymi a proopozičními oblasťami, na ktoré sa delí Caracas.

Mimochodom, základňa La Carlota, kde v utorok ráno na videu prehovoril Guaidó, je vzdialená od námestia Venezuela sedem kilometrov, palác Miraflores o ďalšie štyri viac. Do včerajšieho večera si konflikty vyžiadali vyše 230 zranených a štyri obete. Ešte včera v uliciach Caracasu bolo počuť streľbu. Neskoro v noci však mesto upadlo do tichej temnoty.

Vypli svoje telefóny

Počas stredajšieho dňa postupne vyplávalo na povrch, čo stálo za nevydareným plánom ozbrojeného povstania. Sám Guaidó na demonštrácii, kde sa objavil vo svojej charakteristickej bielej košeli s po lakte vyhrnutými rukávmi, priznal, že sa na jeho stranu nakoniec nepridal dostatočný počet vojakov.

Na "lodi" mali byť dokonca aj šéf armády Vladimir Padrino López či predseda Najvyššieho súdu Maikel Moreno. Dohoda mala byť už tak ďaleko, že podľa amerického ministra zahraničia Mikea Pompea na Madura už čakalo lietadlo, ktoré ho malo dostať do kubánskeho exilu. Podľa Pompea ale Madura "prinútili zostať Rusi".

"Tí, ktorí vyjednávali Madurov odchod, vypli svoje mobilné telefóny," povedal so šokujúcou priamočiarosťou Elliott Abrams, osobitný splnomocnenec pre Venezuelu menovaný Donaldom Trumpom. Odpoveď na seba dlho nenechala čakať.

"To ich nenapadalo (Američanov), že ich podvedú?" Napísal na svoj Twitter bezpečnostný analytik Phil Gunson z Medzinárodnej organizácie Crisis Group so sídlom v Caracase.

Neskôr dodal, že k žiadnej takejto komunikácii ani dôjsť nemuselo s tým, že zo strany USA mohlo ísť iba o psychologickú vojnu.

Útočisko na ambasádach

Rebeli z radov gardy, ktorí sa v utorok s úsvitom objavili po boku Guaidóa a Lópeza (z domáceho väzenia ho mali prepustiť členovia tajných služieb), sa teraz ukrývajú na brazílskej ambasáde. López sa so svojou ženou Lilian Tintoriovou a ich malou dcérou stiahol na španielsku diplomatickú pôdu. Najprv sa mal uchýliť na čilskú ambasádu, kde už takmer rok a pol žije jeho spolustraník a bývalý viceprezident Národného zhromaždenia Freddy Guevara.

"Lilian Tintoriová a Leopoldo López prešli na španielsku ambasádu. Ide o osobné rozhodnutie, my už pár hostí máme," povedal čilský veľvyslanec Roberto Ampuero v narážke na Guevaru a jeho blízkych.

Kým sa opozícia a jej priaznivci spamätávajú z ďalšieho neúspešného pokusu zosadiť Madura, predstavitelia režimu oslavujú. Druhý muž revolúcie Diosdao Cabello opozíciu v stredu večer nazval "chodiacimi zombies".

Demonštrant Miguel Viera sa však nemieni svojho aktívneho odporu vzdať.

"Maduro nie je tak silný, ako sa môže zdať. Pomaly jeho režim drolíme," povedal.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-26 07:07:39 - Feat.: - Title: Opozičnému venezuelskému kandidátovi sa podarilo zaregistrovať do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:27