StoryEditor

Letuška doslova vyhadzovala cestujúcich z horiaceho lietadla, zdržovali sa batožinou

06.05.2019, 14:01
Autor:
rvrv
Mnohí z cestujúcich sa počas úteku zdržiavali zbieraním príručných batožín, s ktorými potom uviazli v núdzových východoch.

Letuška z horiaceho lietadla spoločnosti Aeroflot, ktoré núdzovo pristálo v nedeľu na moskovskom letisku Šeremetievo, musela vyvinúť všetky sily, aby pomohla evakuovať cestujúcich.

Mnohí z nich sa počas úteku zdržiavali zbieraním príručných batožín, s ktorými potom uviazli v núdzových východoch. Niektorých pasažierov musela vyslovene vyhadzovať z lietadla.

​Tridsaťštyriročná Tatiana Kasatkinová vykopla predné dvere lietadla a vytláčala cestujúcich jedného po druhom po núdzovej šmykľavke von. "Keď sa lietadlo zastavilo, okamžite začala evakuácia," povedala spravodajskej televízii Rossija-24. Zadné núdzové dvere neboli kvôli požiaru prístupné.

Letuška Tatiana Kasatkinová:

Reprofoto/YouTube

"Všetci kričali, že sme v plameňoch. V tej chvíli v kabíne však ešte žiadny oheň nebol," rozprávala s tým, že ľudí aj chytala za golier, aby evakuáciu urýchlila. "Bolo to také rýchle. Bol tam hustý čierny dym. Poslední ľudia sa už len plazili, aby sa dostali von," pokračovala.

Videli šľahajúce plamene

Podľa letušky cestujúci vyskakovali zo sedadiel a drali sa dopredu už počas pristávacieho manévru, keď sa lietadlo hnalo ešte vysokou rýchlosťou po dráhe.

K panike prispelo to, že na zadnej časti lietadlá boli z okien vidieť veľké šľahajúce plamene. V kabíne rýchlo stúpala teplota a podľa svedectva preživších sa okná vzadu roztavili.

​Podľa portálu Vesti.ru cestujúci v zadnej časti zostali uväznení, pretože pasažieri vpredu zdržiavali evakuáciu vyberaním batožiny. Tým spomaľovali celú skupinu a ohrozovali aj seba.

Pri záchrane zahynul palubný asistent

"Ďakujem Bohu a letuškám, že nás zachránili," uviedol jeden z cestujúcich. "Boli vždy s nami, pomáhali ľuďom vyliezť na šmýkačku a opustiť kabínu plnú dymu," dodal.

Medzi štyrmi desiatkami obetí je aj palubný asistent Maxim Mojsejev, ktorý sa pri záchrane cestujúcich podľa všetkého zadusil dymom.

Ruská agentúra Interfax už oznámila, že rodiny obetí a zranení dostanú odškodné. Na to sa zložia spoločnosť Aeroflot spolu s poisťovňou Alfa Insurance a vedením moskovského a murmanského regiónu. Celkom by mala každá rodina dostať 5 miliónov rubľov (69-tisíc eur).

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:54