StoryEditor

Českí sociálni demokrati zvládli kampaň lepšie

O výsledku amerických prezidentských volieb pred šiestimi rokmi rozhodli zlomky percenta hlasov. Rovnako tesne sa pred krátkym časom skončili parlamentné voľby v Taliansku. V oboch prípadoch museli sčítacie komisie lístky opätovne preratúvať, len aby potvrdili právoplatnosť aktu tak, aby výsledky nemohol nikto spochybniť. Po tomto víkende môže Českú republiku čakať niečo podobné.

O výsledku amerických prezidentských volieb pred šiestimi rokmi rozhodli zlomky percenta hlasov. Rovnako tesne sa pred krátkym časom skončili parlamentné voľby v Taliansku. V oboch prípadoch museli sčítacie komisie lístky opätovne preratúvať, len aby potvrdili právoplatnosť aktu tak, aby výsledky nemohol nikto spochybniť. Po tomto víkende môže Českú republiku čakať niečo podobné.
Vyrovnaný súboj
Tohtoročné meranie politických síl nemá podľa predpovedí agentúr jasného víťaza, pozície oboch hlavných rivalov - sociálnych a občianskych demokratov - sú vzácne vyrovnané. V českých podmienkach po roku 1993 však pri žiadnych parlamentných voľbách iná východisková pozícia ani nebola, konečný rezultát bol vždy nevýrazný, takže vytváral podmienky pre netypické riešenia.
V jednom období vládla ČSSD na základe koaličnej zmluvy s ODS, ktorú posmeškári nazývali tolerančným patentom, a v ďalšom období - keď sa aj vládna koalícia vytvorila, ako pred štyrmi rokmi - získala len nepresvedčivých 101 poslaneckých mandátov z 200 možných. I teraz vyhráva v prieskumoch raz jedna, raz zase druhá strana, hoci každá vystupuje sebavedome a už vopred víťazne. Ak sa nevyskytnú nejaké nepredvídané okolnosti, predbežná odpoveď na veľkú hádanku bude známa v sobotu okolo ôsmej hodiny večer.
Tvrdá kampaň
Jasné sú aspoň pozície oboch najsilnejších subjektov. Občianski demokrati v úlohe vyzývateľa sa v poslednej chvíli pokúsili zabodovať medzi občanmi zverejnením Zmluvy ODS s občanmi ČR, čo je svojrázny zoznam hlavných úloh a záväzkov v novom volebnom období. Sociálni demokrati už nijakú tajnú zbraň z rukáva nevytiahli a uspokojili sa s opakovaním známych téz.
Tohtoročná volebná kampaň bola mimoriadne tvrdá, politici si naozaj nič nedarovali. Odrazilo sa to aj na vnímaní občanov, keď podľa prieskumu agentúry CVVM sa kampaň páčila len 15 percentám občanov. Naopak, nepáčila sa zhruba polovici opýtaných a ďalšia tretina kampaň vôbec nesledovala. Pri hodnotení agitácie jednotlivých strán dopadli najhoršie favoriti volieb - kampane ČSSD a ODS sa nepáčili zhodne 41 percentám ľudí, dôvodom je najmä osočovanie oponentov a slabé vysvetľovanie vlastných programov.
Najlepšie dopadla nová hviezda na českej politickej scéne, Strana zelených, ktorá sa najviac snažila oboznámiť občanov so svojimi plánmi. Zelení pritom nie sú typickou ekologickou stranou, v ich programe sa okrem typických tém európskych zelených nachádzajú aj pravicové témy. Je to výsledkom zloženia strany, ktorej činitelia sú nielen ekológovia ale aj podnikatelia a bývalí členovia iných strán. Zelení sa prezentujú ako alternatíva k etablovaným stranám a zo slovenských strán by sa dali porovnať so Slobodným fórom, na ktorého kandidátke sú členovia slovenskej Strany zelených.
Elitári verzus strana pre všetkých
Za víťaza volebnej kampane sa dajú označiť sociálni demokrati. ODS ešte niekoľko mesiacov pred voľbami vyzerala ako jasný víťaz, na začiatku kampane však bola pasívna a sociálni demokrati ju nútili svoje postoje stále obhajovať, čo sa jej nie vždy podarilo. ČSSD sa podarilo prisúdiť svojim konkurentom nálepku elitárskej strany, ktorá sa stará len o záujmy bohatých. K tomuto imidžu prispel aj plán zaviesť podľa vzoru Slovenska rovnú daň. Voliči si jednoducho spočítali, že ľuďom s vysokými platmi sa dane znížia, ale väčšine "obyčajných" ľudí odvody stúpnu. Plány na kompenzáciu odpočítateľnou položkou alebo priamymi dotáciami už negatívne vnímanie občanov nezmenili. Veľkým fiaskom bola pre ODS aj facka Miroslava Maceka ministrovi zdravotníctva Davidovi Rathovi, ktorá bola vrcholom tvrdej predvolebnej kampane.
ČSSD sa v kampani snažila profilovať ako strana pre všetkých, výhody sa snaží ponúkať nielen príjmovo slabším skupinám občanov, ale aj malým a stredným podnikateľom, samostatne zárobkovo činným osobám alebo intelektuálom. Je otázne, či sa všetky plány sociálnych demokratov dajú realisticky financovať, strana sa však môže opierať o najvyšší hospodársky rast v dejinách Českej republiky. Nárast preferencií strany tesne pred voľbami v každom prípade naznačuje, že pre väčšinu nerozhodnutých voličov je najprijateľnejšia alternatíva asi práve ČSSD.

Českí sociálni demokrati sa snažili v svojej kampani ODS prezentovať ako stranu bohatých. Na billboardoch parodovali plány občianskych demokratov, ako napríklad zavedenie rovnej dane. Snímka archív HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:07