Reuters
StoryEditor

Spojené štáty majú pripravené sankcie voči Maďarsku. Zasiahnuť majú Orbánových ľudí

16.05.2019, 07:31
Autor:
ČTKČTK
USA sankcie zatiaľ neuplatňujú, píše The Wall Street Journal.

Spojené štáty majú pripravené sankcie proti osobám z okolia Viktora Orbána, ale zatiaľ ich neuplatňujú v nádeji, že maďarský premiér dodrží svoje sľuby a zostane verný Západu. Napísal to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na osoby oboznámené so situáciou v Bielom dome.

Orbána v pondelok prijal prezident Donald Trump, ktorý predsedu maďarskej vlády označil za vodcu rešpektovaného po celej Európe.

Sankciami by mali byť postihnutí najbohatší Maďari, z ktorých niektorí vlastnia médiá podporujúce Orbána.

Prední činitelia americkej vlády dúfali, že Orbána počas pobytu vo Washingtone presvedčia, aby sa zaviazal k rešpektovaniu amerických záujmov, napríklad dovozom amerického zemného plynu, ratifikáciou dlho dojednávanej zbrojnej dohody s USA alebo blokovaním čínskych spoločností, ktoré chcú v Európe vybudovať internetovú infraštruktúru budúcej generácie, napísal newyorský denník.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia na otázku ohľadom sankcií odpovedal, že "vláda Spojených štátov sa nezdráha prejaviť obavy zo správania našich spojencov v NATO, pokiaľ takéto obavy má".

Niektorí členovia Kongresu však dávajú prednosť tvrdšiemu postupu, napísal The Wall Street Journal. "V čase, keď sa USA snažia brániť agresii Kremľa v Európe, sme hlboko znepokojení tesnými vzťahmi medzi naším partnerom v NATO a Moskvou," napísali v liste do Bieleho domu republikánski a demokratickí členovia senátneho zahraničného výboru.

Terčom sankcií by sa podľa The Wall Street Journal mohol stať Lőrinc Mészáros, Orbánov priateľ z detstva, ktorý sa za jeho vlády stal miliardárom.

Sankcie by mohli byť uplatnené v rámci takzvaného Magnitského zákona, ktorý vláde USA umožňuje postihnúť v zahraničí osoby porušujúce ľudské a občianske práva. Sankcie by mohli zasiahnuť aj Orbánovho zaťa Istvána Tiborcza alebo šéfa premiérovej kancelárie Antala Rogána.

01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:20