StoryEditor

Veľká voda prekvapila strednú Európu

09.08.2006, 00:00
Po extrémnych teplotách zasiahli strednú Európu prudké dažde, ktoré v celom regióne spustili záplavy. Valiaca sa voda prekvapila najmä susedné krajiny Česko, Poľsko a Rakúsko.

Po extrémnych teplotách zasiahli strednú Európu prudké dažde, ktoré v celom regióne spustili záplavy. Valiaca sa voda prekvapila najmä susedné krajiny - Česko, Poľsko a Rakúsko.
Za deň viac ako za mesiac
Povodne nečakane postihli najmä severovýchod a stred Českej republiky. Včera vo večerných hodinách už platil najvyšší stav ohrozenia na takmer dvadsiatich miestach. Voda bude ohrozovať hlavne obyvateľov v strede Česka až do štvrtka. Rieky rozvodnili najmä prítoky horských potokov. Stav ohrozenia platí na rieke Jizera v Mladej Boleslavi a Benátkach nad Jizerou.
Vodohospodári a meteorológova vyhlásili poplach aj na Vysočine. No rieky už dosiahli svoje maximá a začínajú sa veľmi pomaly upokojovať. Spokojnejší sú už obyvatelia Jablonca nad Jizerou, ktorí zažili ešte v pondelok v dôsledku prívalovej vody dramatické situácie. Za jeden deň napršalo toľko vody ako zvyčajne za celý mesiac. Podľa poisťovní povodne spôsobili škody za niekoľko desiatok miliónov českých korún.
Voda zobrala chlapca
Výdatný a neustávajúci dážď rozvodnil rieky na 24 miestach najmä na juhu Poľska. Rieky sa tu vyliali z korýt a zatopili domy a polia. Hasiči museli evakuovať z postihnutých oblastí niekoľko stoviek ľudí. Polícia musela pre vodu uzatvoriť niektoré cesty, vrátane krkonošského poľsko-českého hraničného priechodu Jakuszyce-Harrachov. Najhoršia situácia je v okolí mesta Jelenia Góra. Veľká voda tam podmyla cesty a tie sa prepadli. Obyvatelia spoločne s hasičmi celý deň stavali bariéry z vriec s pieskom. Voda však bola silnejšia a protipovodňové zábrany pretrhla. Ľudí z ohrozených domov rýchlo evakuovali. Rieky strhli aj elektrické vedenie a prerušili tak dodávku elektriny. Podľa meteorológov by na juhu Poľska malo prestať pršať zajtra a hladiny potom opäť klesnú.
Situácia na severe Rakúska, kde po silných búrkach hrozili záplavy, sa postupne vracia do normálu. Dážď ustal a hladiny väčšiny riek pomaly klesajú. Napätie prežívajú ešte obyvatelia St. Pöltenu a okolia, kde sú stále zaplavené cesty a polia. V Salzburgu sa dokonca v rozvodnenom potoku utopil iba dvojročný chlapec. Zachrániť sa ho nepodarilo ani po rýchlom prevoze vrtuľníkom do nemocnice. V celom Dolnom Rakúsku odstraňuje dvetisíc hasičov škody, spevňuje hrádze a čistí korytá riek. Pomáhajú aj vojaci.

Voda v zaliatej Jelenej Góre siahala pri domoch až po pás (vľavo). Rieka Labe v Česku vážne poškodila cesty. Snímky TASR

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:43