Reuters
StoryEditor

Banksy inštaloval v Benátkach obrazy, z Námestia svätého Marka ho vykázali policajti

23.05.2019, 18:23
Autor:
ČTKČTK
Dvojzmyselným názvom Benátky v oleji chcel Banksy zrejme upozorniť na vplyv cestovného ruchu na životné prostredie.

Výtvarník Banksy, o ktorého skutočnej identite sa špekuluje, vstúpil do benátskeho bienále a nikto si to ani nevšimol, napísala dnes agentúra DPA. Na Námestí svätého Marka inštaloval obrazy, ktorých súbor zobrazuje vstup obrej výletnej lode do mesta na lagúne.

Svoju tvár schovával najskôr pod klobúkom a zdvihnutým golierom kabáta, neskôr sa pri stánku schoval za otvorené noviny. Dvojzmyselným názvom Benátky v oleji chcel Banksy zrejme upozorniť na vplyv cestovného ruchu na životné prostredie. Nakoniec ho z miesta vykázali nič netušiaci policajti jednoducho preto, že nemal povolenie na stánok.

Banksy svoju poslednú akciu zdokumentoval na videu, ktoré zverejnil na Instagrame. "Staviam svoj stánok na benátskom bienále," uvádza príspevok na sociálnej sieti. "Hoci to je najväčšia a najprestížnejšia umelecká udalosť na svete, z nejakého dôvodu ma zatiaľ nikdy nepozvali," dodáva.

Od okoloidúcich sa jeho posledný výtvor dočkal chvály. Nezvyčajný stánok si všimol fotograf, ktorý spolupracuje s agentúrou DPA. Starší človek schovaný za novinami však na jeho otázky neodpovedal. Tvár mu vraj zakrýval klobúk.

Benátky zápasia s náporom turistov

"Ďakujeme Banksymu za to, že do nášho zúboženého mesta priniesol toto umelecké dielo," napísala na facebooku benátska iniciatíva Nie veľkým lodiam (No grandi navi). "A aké je posolstvo tohto videa? To, že my (občania, umelci a bežní ľudia) musíme odísť a veľké výletné lode môžu zostať," uviedla iniciatíva.

Mesto na lagúne, kde citeľne ubúda miestnych, sa s náporom turistov snaží v poslednej dobe vyrovnať reguláciou. Plánuje sa, že od roku 2022 si turisti budú musieť svoj pobyt rezervovať.

Pred týždňom sa v Benátkach objavili na múroch graffiti, ktoré talianske médiá pripisujú tiež Banksymu. Zachytáva detského stroskotaného utečenca v záchrannej veste, ktorý má v ruke zapálenú svetlicu.

Banksyho diela sa predávajú za státisíce

Minulý rok médiá po celom svete zaznamenali nečakanú sebadeštrukciu Banksyho obrazu Dievčatá s červeným balónikom v aukčnej sieni Sotheby's. V ráme obrazu bola zabudovaná skartovačka a sprej na plátne ho spolovice prešiel.

Na svojom instagramovom účte Banksy už skôr vysvetlil, že svoj počin chápe ako kritiku trhu s umením.

Graffiti tohto enigmatického umelca sa prvýkrát objavili na stenách v Bristole. Banksy si zakladá na anonymite, jeho diela sa však v aukciách pravidelne predávajú za státisíce dolárov.

Svoje výtvory okrem Británie zanechal napríklad aj na stenách v Spojených štátoch alebo v Pásme Gazy.

Benátske bienále priláka každé dva roky viac ako pol milióna návštevníkov. Začalo 11. mája a potrvá do 24. novembra.

01 - Modified: 2024-03-07 22:53:02 - Feat.: - Title: Španielska polícia tvrdí, že zadržala falšovateľa diel britského umelca Banksyho 02 - Modified: 2024-03-07 12:08:53 - Feat.: - Title: Deti z Luníka IX poslali odkaz samotnému Banksymu. Ponúkajú mu stenu, na ktorej môže zanechať svoje nové dielo 03 - Modified: 2023-12-24 16:24:00 - Feat.: - Title: Londýnska polícia zadržala po krádeži Banksyho diela aj druhého podozrivého muža 04 - Modified: 2023-10-12 09:06:09 - Feat.: - Title: Odhalenie Banksyho je irelevantné. Odborník na kriminológiu hovorí, že nejde o jednu osobu, ale obrovskú mašinériu 05 - Modified: 2023-10-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Zistíme konečne skutočnú identitu Banksyho? Grafity umelec čelí súdu, je obvinený z ohovárania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:38