TASR/AP
StoryEditor

Budeme si ju pamätať pre jej škandalózny rétorický štýl, reagujú na koniec Mayovej Rusi

24.05.2019, 16:03
Autor:
TASRTASR
Diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa dostali na najnižšiu úroveň za uplynulé desaťročia po otrávení Skripaľa.

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej bola pre vzťahy Ruska s Britániou veľmi náročným obdobím. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Mayovej mandát v úrade premiérky prišiel počas veľmi zložitého obdobia našich vzájomných vzťahov," povedal novinárom Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Diplomatické vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa dostali na najnižšiu úroveň za uplynulé desaťročia po otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury vlani v marci.

Britská vláda vtedy vyhlásila, že voči Skripaľovcom bola použitá vojenská nervovoparalytická látka novičok vyrobená v Rusku a pokus o vraždu "takmer určite" schválil Kremeľ. Rusko svoju účasť na útoku v Salisbury odmieta.

Londýn následne prerušil s Moskvou všetky kontakty na najvyššej úrovni a zrušil návštevu svojich ministrov a členov kráľovskej rodiny na futbalových majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v Rusku.

Peskov dodal, že si "nevie spomenúť na Mayovej žiadny význačný príspevok k rozvoju bilaterálnych vzťahov medzi Ruskom a Britániou". Moskva "veľmi pozorne" sleduje proces brexitu, keďže Európska únia je "hlavným obchodným a hospodárskym partnerom Ruskej federácie", zakončil kremeľský hovorca.

​Podľa predsedu výboru ruskej Rady federácie pre medzinárodné záležitosti bude budúcnosť rusko-britských vzťahov závisieť od toho, kto nahradí Mayovú v úrade. "Zvesti sa rozchádzajú, ale celkovo to vyvoláva iba málo optimizmu, ak vôbec nejaký," napísal na sociálnej sieti Konstantin Kosačev.

"Odchádzajúcu premiérku si budeme pamätať predovšetkým pre jej škandalózny rétorický štýl a výraz 'vysoko pravdepodobné'. Inými slovami pre nepodložené obvinenia voči Rusku, ktoré množstvo európskych krajín interpretovalo ako príčinu na vyhostenie ruských diplomatov," uviedol podľa tlačovej agentúry TASS Kosačev.

Podľa jeho názoru Mayovej "know-how" sa stalo príkladom pre množstvo iných krajín. "Keď príde na Rusko, neobťažujú sa predložiť solídny dôkaz. Myslím si preto, že Mayovej odchod nebudeme v Rusku príliš oplakávať," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:07