StoryEditor

Vojenský konvoj smerujúci na Slovensko spôsobil v Česku problémy. Babiš ho prikázal zastaviť

30.05.2019, 13:32
Autor:
klklČTKČTK
Konvoj spôsobuje výrazné zdržania na viacerých úsekoch diaľnice medzi Prahou a Brnom už od skorých ranných hodín.

Doprava v niektorých úsekoch českej diaľnice D1 dnes kolabuje. Cesta z Prahy do Brna sa môže pretiahnuť o hodiny. Prevádzku spomalil konvoj amerických vojakov, ktorí sa po D1 a D2 presúvajú na cvičenie do Rumunska a Maďarska. Posledná časť konvoja nakoniec musela zastaviť. Premiér Andrej Babiš nariadil, aby vojaci počkali do noci.

Babiš v rozhovore pre portál Blesk.cz označil dopravný kolaps za krízový. O východisku rokuje s náčelníkom generálneho štábu a s ministrami dopravy a obrany. "Je to krízová situácia, ktorú riešime. Musia opustiť diaľnicu a počkajú si do noci," povedal Babiš.

Posledné tri konvoje amerických vojakov nakoniec pred poludním zastavili. Dve skupiny boli stiahnuté do Bernartíc, kde počkajú do večera, jedna skupina čaká v Starej Boleslavi.

"Je to koniec sveta"

"Počkajú do večerných hodín, podľa aktuálnej dopravnej situácie by mali vyraziť po siedmej hodine večer," uviedla hovorkyňa Armády ČR Magdalena Dvořáková. Doplnila, že nabrané oneskorenie nespôsobí problémy, najmä preto, že posledné skupiny konvoja už so 4 hodinovým oneskorením do Českej republiky dorazili. "Plán s oneskorením počíta," uviedla.

Šesť skupín stále pokračuje v jazde po českých diaľniciach a päť už je na Slovensku.

Na českej D1 sa nachádzajú dve skupiny vojakov, ktoré sa zastaviť nepodarilo. "Nemáme kde tie ďalšie zastaviť," doplnila Dvořáková. Aktuálne je posun vojenských strojov podľa nej bez nehôd a technických problémov. 

Konvoj spôsobuje výrazné zdržania na viacerých úsekoch diaľnice medzi Prahou a Brnom už od skorých ranných hodín.  "Je to totálny koniec sveta," zveril sa Zelenej vlne jeden z vodičov. Cesta z Prahy do Brna sa tak môže podľa Rádiožurnálu pretiahnuť aj o tri hodiny.

Vozidlo z konvoja havarovalo na D2

Komplikácie sú aj na D2, kde sa v zúžení na 34. kilometri v smere na Bratislavu krátko po 7. hodine zrazilo nákladné auto s vozidlom z vojenského konvoja. Diaľnica potom bola neprejazdná, teraz sa jazdí v jednom pruhu.

"Pri nehode nebol nikto zranený. Policajti zvažujú, že automobily nechajú odstaviť na blízkej benzínovej pumpe mimo diaľnicu kvôli plynulosti premávky," uviedol Malášek.

Nehoda sa stala v blízkosti Veľkých Pavlovic, na mieste nehody stojí niekoľko vojenských vozidiel. Nehodu rieši štátna aj vojenská polícia.

Američania Českom prechádzajú od utorka

Prví americkí vojaci s technikou prekročili české hranice v utorok večer v Rozvadove, odkiaľ postupne zamierili do Starej Boleslavy. Po odpočinku v tamojších kasárňach vyšli v noci na dnes cez Prahu a Brno na hraničný prechod v Břeclavi. Posledná časť konvoja má podľa plánu opustiť Českú republiku dnes popoludní. Ďalej má pokračovať cez Slovensko.

Konvoj tvorí viac ako 350 kusov techniky a vyše 800 ľudí. Vojaci cestujú v menších skupinách približne s hodinovým odstupom. Predvoj tvorený asi 40 kusmi vojenskej techniky a viac ako 70 ľuďmi prešiel našim územím už cez víkend. Väčšie konvoje americkej armády prechádzajú v posledných rokoch Slovenskom každoročne.

Podľa rezortu obrany prechádza konvoj našim územím už od 22. mája, presuny techniky majú trvať postupne až do 6. júna. Ďalšie presuny budú nasledovať v období medzi 21. a 27. júnom. 

Technika smeruje na rôzne miesta v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku, kde prebieha rozsiahle vojenské cvičenie Saber Guardian 2019.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:47