Reuters
StoryEditor

Stopy vedú do Berlína. Nemecký spolok mal zaplatiť za Stracheho video zlatými mincami

31.05.2019, 11:32
​Za videom z Ibizy by podľa posledných informácií mohli stáť politickí aktivisti z Nemecka.

Rakúsko je ako sedemnásta spolková krajina Nemecka, sťažujú sa rakúske médiá kvôli videu z Ibizy, ktoré viedlo k pádu vládnej koalície ľudovcov (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Okrem iného preto, že video zverejnili nemecké médiá a jedna zo stôp vedie k aktivistom z Berlína.

​Dva roky starú kompromitujúcu nahrávku tesne pred voľbami do Európskeho parlamentu vyniesli na svetlo nemecké denníky Süddeutsche Zeitung a Der Spiegel.

Na videu z Ibizy teraz už bývalý predseda FPÖ Heinz-Christian Strache a takisto bývalý podpredseda FPÖ Johann Gudenus popíjajú vo vile s údajnou vnučkou ruského oligarchu.

​Tá výmenou za podporu FPÖ prostredníctvom médií aj nelegálne získaných peňazí hľadá možnosti, ako v Rakúsku tieto peniaze "investovať". A Strache s Gudenusom sa predháňajú v tom, aké štátne zákazky by mohla získať.

Video ponúkali, kde sa dalo

Zábery spôsobili spúšť a ukončili 525 dní dosiaľ relatívne úspešnej vlády kancelára Sebastiana Kurza. Stále však nie je celkom jasné, kto presne video nahral, ​​predal a prečo. Motívy sa však objavujú najmä dva: na jednej strane je to snaha o rýchly zárobok, na tej druhej potom "občianska angažovanosť".

​Za videom z Ibizy podľa posledných informácií možno stoja politickí aktivisti z Nemecka, ktorí ho mohli odovzdať médiám. Tí to popierajú. Alebo je to viedenský právnik, ktorý tým robil "občiansku službu", ako sám hovorí. Sú rôzne teórie, ale žiadna zatiaľ nie je istá.

Video vzniklo v roku 2017, krátko pred októbrovými parlamentnými voľbami v Rakúsku. Podľa zistení nemeckých a rakúskych médií na jeho počiatku možno stojí skupina ľudí z rakúskej bezpečnostnej agentúry s kontaktmi na tajné služby, ktorá chcela povzbudiť svoj upadajúci biznis.

Video potom ponúkali, kde sa dalo: rakúskym politickým stranám, rovnako ako stavebnej firme Strabag, ktorá podľa Stracheho slov mala prísť o niektoré zákazky v prospech ruského oligarchu. Podľa rakúskeho denníka Die Presse za video vtedy chceli až päť miliónov eur.

Nikto nezabral a nahrávka zostala až doteraz ukrytá. Skúsili to teda cez nemecký trh. Ako ich úsilie dopadlo, to už je známa vec.

Politická krása

Podľa ďalších indícií kúpil časti takmer sedemhodinového videa akýsi nemecký "spolok", a to za 600 tisíc eur, ktoré zaplatil v zlatých minciach. Týmto spolkom má byť skupina asi sedemdesiatich aktivistov združených pod názvom Centrum pre politickú krásu. Tí akúkoľvek úlohu popierajú a k tejto kauze sa nevyjadrujú.

Predaj údajne sprostredkovala berlínska advokátska kancelária, k tejto transakcii vraj bola spísaná zmluva, ktorá mala 18 strán. Ale aj berlínski advokáti popierajú, že by prevod išiel cez nich.

Redaktori denníkov Süddeutsche Zeitung a Spiegel k tomu nedávno uviedli, že nahrávku im ktosi odovzdal v tmavom hotelovej izbe.

Študentka z Bosny

Jedna zo stôp k videu z Ibizy viedla tiež k nemeckému komikovi Janovi Böhmermannovi. Ten na seba v medzinárodnom meradle upozornil pred tromi rokmi, keď vo svojej satirickej relácii predniesol nelichotivú (ale vtipnú) báseň na účet tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Aj on akékoľvek súvislosti s videom popiera.

Kým rakúsko-nemecká detektívka ohľadom hľadania autorov videa a ďalších stôp pokračuje, prípadom sa začína zaoberať aj rakúsky súd. Podľa štátneho zastupiteľstva už prišli trestné oznámenie "z niekoľkých smerov".

Jedno z nich podal v piatok Strache: je namierené proti viedenskému právnikovi Raminovi Mirfakhraiovi, detektívovi Julianovi Hessenthalerovi a údajnej Ruske, ktorej totožnosť je zatiaľ neznáma.

Mimochodom, táto "Ruska" na videu je vraj študentkou poľnohospodárstva z Bosny. Za tento jeden natáčací deň údajne dostala honorár vo výške šesť až sedem tisíc eur.

01 - Modified: 2019-05-19 12:55:19 - Feat.: 0 - Title: Video, kvôli ktorému padla rakúska vláda, dostali novinári v opustenom hoteli. Mesiac overovali pravosť 02 - Modified: 2019-05-27 17:43:15 - Feat.: 0 - Title: Historický moment v Rakúsku: Kurz skončil, parlament vyslovil nedôveru vláde prvýkrát od vojny 03 - Modified: 2019-05-20 14:48:52 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Slobodní po Stracheho škandále výrazne padli, podpora Kurza v Rakúsku narastá 04 - Modified: 2019-05-22 19:37:56 - Feat.: 0 - Title: Odborník o rakúskom škandále: Prepojenia politikov na oligarchov poznáme aj na Slovensku 05 - Modified: 2019-05-30 13:55:57 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko má prvýkrát kancelárku, prezident ju poveril zostavením vlády
01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 05 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:13