TASR/AP
StoryEditor

Trump priletel do Británie. Čaká ho stretnutie s kráľovnou aj "karneval odporu"

03.06.2019, 11:01
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump absolvuje počas svojej cesty aj prvú prezidentskú návštevu Írska.

Americký prezident Donald Trump dnes priletel do Európy, kde má na programe trojdňovú štátnu návštevu Británie, vojnové spomienkové slávnosti na oboch stranách Lamanšského prielivu a prvú prezidentskú návštevu Írska.

Štvordňovú cestu dnes začína v Londýne kráľovskou uvítacou ceremóniou, rokovania s premiérkou Theresou Mayovou má v pláne v utorok.

V britskej metropole amerického hosťa čakajú okázalé protokolárne akcie, komplikované rokovania s odstupujúcou Mayovou aj veľké verejné protesty, ktoré sprevádzali aj jeho minulú návštevu vlani v lete.

Dnešný program, ktorého súčasťou je položenie vencov k hrobu neznámeho vojaka vo Westminsterskom opátstve a čaj s princom Charlesom, vyvrcholí večer slávnostnou recepciou v Buckinghamskom paláci.

Vyhlásenia na adresu Meghan aj starostu Londýna

Kontroverznou predohrou Trumpovej návštevy bolo podľa britských médií jeho nedeľné vyhlásenie, v ktorom prezident pochválil lídra Strany pre brexit Nigela Faragea a britského exministra zahraničia Borisa Johnsona, ktorý by mal podľa šéfa Bieleho domu Mayovú vystriedať.

Predseda Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sa vraj na protest proti Trumpovej "rasistickej rétorike" dnešných uvítacích podujatí nezúčastní, Trumpove vyjadrenie označil za "absolútne neprijateľný zásah do demokracie našej krajiny".

Kritické poznámky amerického prezidenta zamierili aj na londýnskeho starostu Sadika Khana, ktorý pred Trumpovou cestou do Londýna šéfa Bieleho domu označil za globálnu hrozbu.

Prezident dnes na twitteri napísal, že Khan je "stroskotanec" a neporiadnik, ktorý na čele londýnskej radnice odviedol "príšernú prácu". Trump nevynechal ani manželku britského princa Harryho Meghan, ktorá je podľa neho "sprostá", keď ho opakovane kritizuje. Neskôr na twitteri napísal, že nič také nikdy nepovedal.

Chystajú sa protesty

Odporcovia amerického prezidenta plánujú počas jeho návštevy usporiadať v Londýne "karneval odporu", napísala agentúra Reuters. Nad mestom sa má vznášať obria nafukovacie podoba Trumpa ako neposlušného dieťaťa v plienkach, údajne ešte väčša, než pri jeho minulej návšteve Spojeného kráľovstva.

Pred Buckinghamským palácom sa chystá demonštrácia, ovešané protestnými plagátmi má byť okolie amerického veľvyslanectva v Londýne. V utorok sa desaťtisíce odporcov amerického prezidenta chcú zísť na Trafalgarskom námestí.

Presahuje diplomatické zvyklosti

Trump pricestoval do Londýna s manželkou Melaniou a rodinou, v luxusnom hoteli Corinthia podľa portálu Politico obsadili celé poschodie. Rozsah prezidentovho súkromného sprievodu podľa amerického portálu síce zodpovedá Trumpovmu svojráznemu osobnému štýlu, ale "presahuje všetky diplomatické zvyklosti".

Symbolicky významnou časťou Trumpovej cesty má byť oslava 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii. Spomienkové slávnosti začnú v stredu v britskom Portsmouthe a vo štvrtok budú pokračovať na francúzskom pobreží, kde si v roku 1944 spojenci vylodením vytvorili predmostie pre víťazný postup do nacistami ovládanej Európy. V meste Caen sa Trump na pracovnom obede stretne s prezidentom Emmanuelom Macronom.

Ešte pred cestou do Francúzska sa Trump v stredu na letisku v írskom Shannone stretne s írskym premiérom Leom Varadkarom a prenocuje vo svojom golfovom klube v Doonbegu na západnom pobreží Írska.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:14