TASR/Thibault Camus
StoryEditor

Nebezpečenstvo stále trvá. Nie je možné zaručiť, že Notre-Dame zostane stáť, tvrdí architekt

04.06.2019, 13:09
Autor:
ČTKČTK
Hoci vyšetrovanie príčiny požiaru ešte neskončilo, práce na rekonštrukcii ikonickej stavby bežia takmer naplno.

Gotická katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorú v apríli vážne poškodil rozsiahly požiar, ešte nie je úplne mimo nebezpečenstva a nemožno stopercentne garantovať, že konštrukcia stavby vydrží.

​​V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Le Figaro to povedal hlavný architekt chrámu Philippe Villeneuve. Hoci vyšetrovanie príčiny požiaru ešte neskončilo, bežia práce na rekonštrukcii ikonickej stavby takmer naplno.

Na opravách sa teraz podľa Villeneuvea podieľa priamo na mieste asi 150 ľudí.

"Teraz absolútne nie je možné zaručiť, že pamiatka zostane stáť," povedal architekt. Podľa neho však všetko nasvedčuje tomu, že napriek ničivému požiaru zostala konštrukcia stabilná. "Ale klenba sa môže rovnako dobre budúci týždeň zrútiť," nevylúčil druhú možnosť Villeneuve.

Pri požiari, pri ktorom bol zničený krov a časť klenieb, sa zrútila tiež vežička nad krížením lodí, ktorú bude nutné znovu vystavať. Odborníci vedú debaty o tom, či má ísť o presnú repliku alebo o moderné doplnenie stavby.

Villeneuve je však jednoznačným zástancom vystavania vežičky v pôvodnej podobe. "Sme viazaní Benátskou chartou, ktorá stanovuje, aby historické pamiatky boli renovované do pôvodného stavu," uviedol v rozhovore architekt.

​Už krátko po požiari sa za túto možnosť v prieskume verejnej mienky vyslovili aj Francúzi. Viac ako polovica opýtaných sa v ňom priklonila k názoru, že katedrála by mala po rekonštrukcii mať rovnakú podobu ako pred požiarom.

Štvrtina respondentov sa domnievala, že by mali architekti pri obnove chrámu dostať voľnú ruku a nemali by byť zväzovaní prísnymi pravidlami.

Katedrála Notre-Dame začala horieť 15. apríla večer. Než ju hasiči nasledujúceho dňa nadránom uhasili, zničil požiar strechu, krov a špicatú vežičku z 19. storočia. Vyšetrovatelia považujú za pravdepodobnú príčinu vzniku požiaru elektrický skrat.

Prezident Emmanuel Macron sľúbil, že obnova gotickej pamiatky bude hotová do piatich rokov.

01 - Modified: 2019-08-13 08:34:47 - Feat.: - Title: Okolie katedrály Notre-Dame začali čistiť. Na odstránenie olova použijú aj špeciálnu techniku 02 - Modified: 2019-07-05 14:12:36 - Feat.: - Title: Jedovatá katedrála. Okolie Notre-Dame je po zamorení olovom stále uzavreté 03 - Modified: 2019-06-15 18:57:39 - Feat.: - Title: Kázeň v prilbách. V katedrále Notre-Dame sa konala prvá omša od ničivého požiaru 04 - Modified: 2019-04-24 12:36:47 - Feat.: - Title: Robotníci na lešení Notre-Dame fajčili, aj napriek zákazu 05 - Modified: 2019-04-20 10:27:08 - Feat.: - Title: Luxusný penthouse so záhradou na streche Notre-Dame? Štúdio predstavilo odvážny projekt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:49