Reuters
StoryEditor

Trumpove londýnske prešľapy. Bol nervózny, ale zlepšuje sa, hovoria odborníci

04.06.2019, 17:12
Americký prezident sa počas stretnutia s kráľovnou Alžbetou II. dopustil viacerých protokolárnych prešľapov.

Porušil americký prezident Donald Trump so svojou manželkou Melaniou oficiálny protokol pri aktuálnom stretnutí s britskou kráľovnou Alžbetou II. a ostatnými členmi kráľovskej rodiny, alebo sa v porovnaní s minulosťou zlepšil? Názory na jeho počínanie z pohľadu etikety a kráľovského protokolu sa líšia.

Namiesto úklony podaná ruka, podivný silný stisk ruky, žoviálne potľapkanie kráľovnej po chrbte počas štátneho banketu v Buckinghamskom paláci... Svetovým médiám počas práve prebiehajúceho stretnutia Donalda Trumpa a jeho najbližších s kráľovskou rodinou v Londýne neunikol najmenší prezidentov pohyb.

"Reč tela amerického prezidenta počas tohtoročnej oficiálnej návštevy Spojeného kráľovstva prezrádza, že sa tento štátnik od vlaňajška konečne naučil kráľovský protokol," píše znalkyňa etikety Judi Jamesová pre web The Telegraph.

Kým vlaňajšia návšteva prezidenta USA vo Veľkej Británii bola podľa nej "trápne nepríjemná", tento rok "môžeme vidieť veľmi odlišného Trumpa, ktorý berie svoje spoločenské povinnosti veľmi vážne," dodáva Jamesová. A ako odborníčka píše ďalej, dokonca aj kráľovná Alžbeta II. vyzerala pri ich stretnutí potešene.

Trump sa ukloniť nemusel

Hneď v úvode stretnutia sa podľa niektorých britských médií dopustil americký prezident drobného prešľapu. Namiesto tradičnej poklony podal britskej panovníčke ruku. Niektoré médiá pritom označili ich podanie ruky za "podivné".

Prvá dáma USA, Melania Trumpová, zasa pred kráľovnou neurobila tradičný pukerlík, teda úklon s pokrčením kolien.

"Ak Alžbeta II. prijíma inú hlavu štátu, prijíma partnera. Donald Trump je hlavou suverénneho štátu, nie je preto dôvod, aby sa kráľovnej ukláňal, nie je jej poddaný. To isté platí aj pre jeho manželku Melanie," hodnotí pre iDNES.cz bývalý riaditeľ odboru protokolu kancelárie prezidenta republiky Jindřich Forejt.

Taktiež ono podivné podanie ruky hodnotí Forejt pomerne tolerantne. Podľa neho bolo ono "ťuknutie" prejavom prezidentovej opatrnosti. Aj v klobúku totiž britská kráľovná dosahuje Trumpovi sotva po ramená.

Trumpova nervozita

"Som zmierlivejší aj vo veci onoho potľapkania kráľovnej po chrbte počas štátneho banketu v Buckinghamskom paláci ... podľa mňa ide o gesto prezidentovej nervozity," mieni Forejt.

V čom sa však on aj britské a americké médiá zhodnú, je nevhodnosť preberania politických tém. "Prezident Trump sa vlani nevhodne vyjadril ohľadom svojho pohľadu na brexit, to by s kráľovnou vôbec riešiť nemal, pretože je to vec politická," upresňuje Forejt.

​Obdobne sa nechal počuť aj americký spravodajský magazín PBS NewsHour. Podľa nich prezident USA porušil protokol tým, že sa na Twitteri vyjadril k britskej domácej politike. Trump totiž označil starostu Londýna Sadiq Khana za "kamenného stroskotanca" a neporiadnika, ktorý vo vedení londýnskej radnice odviedol "príšernú prácu".

"Celkovo Trump pôsobil uvoľnenejšie a príjemnejšie než v minulom roku. A mal zapnuté sako," dopĺňa Forejt. Rovnako ako The Telegraph poukázal na to, že Alžbeta II. prijala prezidenta s úsmevom. Vyzdvihol tiež, že sa stretnutie s prezidentom zúčastnilo mnoho členov kráľovskej rodiny.

Výnimkou bol predseda opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ktorý sa slávnostného banketu na protest proti prezidentovej "mizogýnnej a rasistickej rétorike" nezúčastnil, a tiež americká manželka princa Harryho Meghan.

"Trumpova reč tela naznačila, že nie je v nepriateľskom prostredí, bol ale nervózny. To by bol na jeho mieste asi každý," dodáva Forejt.

01 - Modified: 2019-06-03 09:02:13 - Feat.: 0 - Title: Trump priletel do Británie. Čaká ho stretnutie s kráľovnou aj "karneval odporu" 02 - Modified: 2019-06-03 17:01:40 - Feat.: 0 - Title: Trump začal návštevu Británie. Obedoval s kráľovnou 03 - Modified: 2019-06-03 21:04:51 - Feat.: 0 - Title: Trump sa kráľovnej nepoklonil a spanikáril. Melania neurobila pukerlík, riešia britské médiá 04 - Modified: 2019-06-04 15:04:50 - Feat.: 0 - Title: "Je asi lepším vyjednávačom, než som ja." Trump zmenil názor a chválil Mayovú
01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:52