reprofoto /NBCnews
StoryEditor

Lekár čelí obvineniu z 25 vrážd pacientov. "Snažil sa len zmierniť ich bolesť, nechcel zabíjať," tvrdí jeho obhajca

07.06.2019, 10:21
Fentanyl, ktorý Husel pacientom predpisoval, je jedným z najsilnejších opiátov na svete.

Najväčší počet zabití v americkom štáte Ohio má podľa obžaloby na svedomí lekár William Husel. Mal spôsobiť smrť 25 pacientov tým, že im predpisoval fatálne vysoké dávky fentanylu, opioidu stokrát silnejšieho než morfium, bez toho, aby k tomu mal dôvod. Hrozí mu tak až doživotný trest.

"Som vyšetrovateľom 22 rokov, ale zatiaľ som za tie roky nikdy nevidel taký prípad obvinenia zo spôsobenia 25 úmrtí," uviedol na tlačovej konferencii po prvom pojednávaní prokurátor z Franklin County Ron O'Brien. Hovoril o najrozsiahlejšej sérii zabití v histórii štátu Ohio, za ktorou má stáť William Husel.

Podozrivé predpisy

Tento štyridsaťtri ročný lekár začal v roku 2013 pracovať v nemocnici Mount Carmel Health System, ale už koncom roka bol prepustený a lekárska komora mu zobrala licenciu. Lekárnik totiž vtedy upozornil vedenie zdravotníckeho zariadenia, že Husel predpisuje vysoké dávky fentanylu a v niektorých prípadoch obchádza nemocničné protokoly.

Nemocnica začala interné vyšetrovanie, na ktorého konci zaznamenalo vedenie 35 prípadov, na ktoré Husel dohliadal a vyšetrovatelia ich považovali za podozrivé. Na jeho základe potom podalo vedenie Mount Carmel podnet ku kriminálnemu vyšetrovaniu.

Fentanyl, ktorý Husel pacientom predpisoval, je jedným z najsilnejších opiátov na svete. Podľa dát Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je približne 50- až 100-krát silnejší ako morfium. Aj len malé dávky tejto látky môžu spôsobiť smrť.

Podľa právnikov sa lekár snažil zmierniť bolesti umierajúcich ľudí, rozhodne ich vraj nechcel zabiť. "Môžem vás uistiť, že nešlo o žiadny pokus o eutanáziu zo strany doktora Husela," uviedol lekárov právny zástupca Richard Blake pre médiá po stredajšom zasadnutí súdu.

Motív zostáva záhadou

Sám Husel na súde vyhlásil, že je nevinný. Súd na neho uvalil väzbu a kaucia bola stanovená na milión dolárov. Prečo však lekár takto silné dávky liekov predpisoval, zostáva záhadou.

Podľa posledných údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zomrie denne na území USA okolo 130 ľudí na predávkovanie opiátmi, čo je dokonca viac ako počet úmrtí spôsobených strelnými zbraňami (108 ľudí denne).

Predávkovanie bežne predpísanými drogami v rokoch 1999-2017 malo do 400-tisíc obetí, teda viac, než syntetické opioidy a heroín. V roku 2017 potom v zomrelo na predávkovanie 70 200 ľudí a v 68 percentách boli prítomné lieky na predpis.

Pacienti o tom nemuseli vedieť

Prípad Husela je však iný. Lieky totiž neposkytoval pacientom, aby ich mohli zneužívať. Ľudia, ktorým nadmerné dávky predpisoval, boli často v bezvedomí, alebo kriticky chorí a nemuseli mať podľa vyšetrovateľov vôbec potuchy, čo lekár robil.

Mnoho úmrtí pacientov sa odohralo na nočných smenách. Husel bol väčšinou hlavným lekárom smeny a anestiziológom a bol tak hlavnou autoritou, ktorá nemusela novým sestrám vysvetľovať vysoké dávky fentanylu, ktoré nariaďoval podávať pacientom. Od ukončenia vyšetrovania už bolo postavených mimo službu niekoľko sestier a lekárov z nemocnice.

"Nemohlo sa to odohrať bez vedomia sestier, lekárnikov a vedenia," tvrdil na súde právnik zastupujúci pozostalých Gerald Leeseberg. Podľa portálu NBCnews by mohlo byť do prípadu zapojených až 30 ďalších zamestnancov nemocnice. Štátny žalobca Ron O'Brien u ohijského súdu oznámil, že nebude požadovať trest smrti, lekári však hrozí prinajmenšom 15 rokov odňatia slobody až doživotie.

01 - Modified: 2024-04-23 15:31:30 - Feat.: - Title: Epidémia ohrozuje aj nás. Prípady čierneho kašľa pribúdajú, môže byť smrteľný, tvrdí detská pneumologička 02 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 03 - Modified: 2024-03-28 09:27:16 - Feat.: - Title: Mestá majú prísť o pohotovosti. Týka sa to až 15 sídel 04 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako po covide poraziť nepríjemný syndróm? Liečba sa zatiaľ zadrháva, štát nasadzuje kúpele 05 - Modified: 2024-02-15 14:14:26 - Feat.: - Title: Infektológ vyvrátil Ficovo tvrdenie. Očkovanie ľudí zachránilo, hoaxy spôsobovali odmietnutie liečby, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:05