StoryEditor

Európa sa praží v rekordných horúčavách

21.07.2006, 00:00
Teploty v strednej a západnej Európe dosahujú tropické hodnoty a ani v najbližších dňoch neklesnú pod 30 stupňov Celzia. Nezvyčajne horúce počasie trápi najmä starších ľúdi, no problémy pociťujú aj ľudia v práci a malé deti. Prvé obtete hlási Francúzsko, kde na následky horúčav zomrelo už deväť ľudí.

Nezvyčajne horúce počasie trápi najmä starších ľúdi, no problémy pociťujú aj ľudia v práci a malé deti.
Prvé obete hlási Francúzsko, kde na následky horúčav zomrelo už deväť ľudí. V krajine platí pohotovostný režim, ktorý zaviedli po mimoriadne teplom roku 2003. Vtedy zahynulo po zdravotných problémoch spôsobených teplom niekoľko tisíc ľudí. Francúzi sú odvtedy opatrní a dodržiavajú pitný režim a rady lekárov. Horúčavy sa nevyhli ani Varšave. Poľskí poslanci začali včerajšie rokovanie netypicky, modlitbou za ďážď.

Anglicko sa zmenilo na trópy
V Taliansku sa zase pre extrémne teploty premnožili morské riasy znečisťujúce pláže. Najteplejšie dni v histórii zažíva aj Veľká Británia. Južne od Londýna namerali teplotu viac ako 36,2 stupňa Celzia, čím padol rekord z roku 1911, keď sa teplota vyšplhala na 36 stupňov. Pre horúčavy museli v mnohých mestách zrušiť vyučovanie. Celé južné Anglicko má problémy so zásobami vody. Príčinou sú aj veľmi staré a popraskané vodovodné potrubia, z ktorých uniká niekoľko milión litrov vody denne. Cestári musia pre horúčavy posypávať cesty štrkom a pieskom, aby sa neroztiekol asfalt. Na železničných tratiach radšej obmedzili rýchlosť. Platí to aj pre londýnske metro, ktoré nemá klimatizáciu a teplota na niektorých miestach sa vo vozňoch vyšplhala na 50 stupňov Celzia. Sama kráľovná je zo sucha nešťastná "Vidíte moju záhradu? Hrôza, však? Môžeme polievať iba kvety." Nečakané komplikácie spôsobilo počasie aj BBC. Jej grafické oddelenie malo meteorologické mapy iba do 32 stupňov, takže muselo narýchlo vyrobiť nové, maximum s 38 stupňov. Napriek tomu, že Briti radi odchádzajú za teplom na juh Európy, v tieto dni je u nich doma teplejšie ako na Kanárskych ostrovoch.

Padajú rekordy
V Nemecku padol tohtoročný rekord 38,6 stupňa Celzia. Ešte teplejšie počasie panuje v Portugalsku. V Alcáceru vystúpila ortuť až na 43 stupňov Celzia, čo je podľa meteorológov v tomto období najvyššia hodnota za posledných 65 rokov. Tropické počasí, ktoré ovládlo aj Spojené štáty americké, si vyžiadalo najmenej 12 životov. Teloty nad 37 stupňov nadmerne zvyšujú odber elektriny pre klimatizáciu a spôsobujú výpadky dodávok. Statisíce ľudí v New Jersey a Pennsylvánii, ale aj na okraji New Yorku, ostali bez prúdu. Úrady preto vyzvali Američanov, aby šetrili. Za prvých šesť mesiacov Spojené štáty zaznamenali v priemere najvyššie teploty od roku 1895.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia nečakaná strata lídra z Tehelného poľa 02 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 03 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 04 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rýchly postup nedovoľuje spojencom obsadzovať celé územie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:19