Reuters
StoryEditor

Trump sa posmieval svojmu rivalovi: Rád kandidujem proti ľuďom, ktorým to príliš nemyslí

12.06.2019, 09:39
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump označil Joea Bidena za svojho vysnívaného súpera.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa aj jeho demokratického rivala Joea Bidena priviedla v utorok kampaň pred nadchádzajúcimi voľbami hlavy Spojených štátov do Iowy.

Stretnutie s voličmi pritom sprevádzali vzájomné výpady aj posmešky, napísala dnes agentúra Reuters. Zároveň poznamenala, že je to vôbec prvýkrát, čo sa počas kampane republikán Trump a demokrat Biden, ktorý má podľa prieskumov medzi uchádzačmi o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany najväčšiu šancu, v rovnakom okamihu objavili v rovnakom americkom štáte.

"Neplánovali sme to tak," povedal Biden, ktorý v utorok navštívil niekoľko miest v Iowe, okrem iného aj Mount Pleasant, kde bol v rovnakom čase aj Trump.

Dnes má Biden v Iowe, kde 3. februára budúci rok začnú demokratické primárky, ďalšie stretnutie s priaznivcami, na štvrtok potom chystá mítingy v štáte New Hampshire, ktorý stranícke hlasovanie bude vo februári organizovať hneď po Iowe.

"Hrozba pre Ameriku"

V Mount Pleasant Biden poznamenal, že mu jeho štáb povedal, že si Trump od rána púšťa záznamy toho, ako ho ako prezidenta kritizuje. "Hádam, že je mnou veľmi fascinovaný," vyhlásil Biden.

Na ďalšom stretnutí v Davenporte zase Biden označil Trumpa za existenciálnu hrozbu pre Ameriku a voličov vyzval, aby súčasnému šéfovi Bieleho domu zatrhli jeho pokusy rozšíriť prezidentské právomoci za tradičné mocenské hranice. "Búra limity, ktoré zväzujú jeho moc," uviedol a poznamenal, že je smiešne, keď si Trump myslí, že jeho moc je absolútna.

Ani Trump svojho soka nešetril a okrem iného povedal, že v novembrových prezidentských voľbách budúci rok by Biden bol jeho vysnívaným súperom. "Najradšej by som stál proti Bidenovi," vyhlásil ešte v Bielom dome krátko pred odletom do Iowy. "Mám dojem, že je mentálne slabý. A proti ľuďom, ktorým to príliš nemyslí, kandidujem rád," poznamenal.

Trump nazval Bidena nulou

V Iowe potom prezident tvrdil, že Bidena nikto nerešpektuje a že demokratický kandidát jeho, teda Trumpa, v každom prejave zmieni 74-krát. "Pripomína mi to Hillary," uviedol prezident s odkazom na svoju demokratickú rivalku Hillary Clintonovú, ktorú vo voľbách v roku 2016 porazil. "Robila to isté," uviedol Trump a označil to za dôvod, prečo manželka exprezidenta Billa Clintona nakoniec prehrala.

Trump okrem iného nazval Bidena nulou a robil narážky na to, že niekdajší viceprezident v administratíve bývalej demokratickej hlavy štátu Baracka Obamu je vo svojich 76 rokoch pre úrad v Bielom dome príliš starý.

Agentúra AP v tejto súvislosti poznamenala, že mladšieho Trumpa pritom od Bidena delia štyri roky.

01 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu 05 - Modified: 2024-04-12 20:31:57 - Feat.: - Title: Biden očakáva, že Irán zaútočí na Izrael, ale "nebude úspešný"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:58