Reuters
StoryEditor

"Nechutné a ponižujúce." Černobyľ zaplavili turisti, pre lajky urobia čokoľvek

12.06.2019, 18:30
Autor:
dttdtt
Mnohí turisti v Černobyle si vyslúžili kritiku za nevhodné fotografie, ktoré zdieľajú na sociálnych sieťach.

Do ukrajinského Černobyľu sa po úspechu rovnomenného televízneho seriálu hrnie čoraz viac návštevníkov, ktorí túžia po prehliadke miesta jadrovej havárie a opusteného mesta Pripjať.

​Mnohí turisti si však teraz vyslúžili kritiku za nevhodné fotografie, ktoré zdieľajú na sociálnych sieťach. Niektorí neváhajú a bez hanby pózujú len v spodnom prádle.

Miniséria televízie HBO sa zaoberá okamihmi tesne pred výbuchom jadrového reaktora, následkami masívnej explózie aj vyšetrovaním zo strany sovietskych úradov.

Počas niekoľkých týždňov sa Černobyľ stal jedným z najlepšie hodnotených seriálov na filmovej databáze IMDb a získal si divákov po celom svete.

Fotografie za hranou etiky

Hoci tvorcovia seriál natáčali predovšetkým v Litve, jeho úspech podľa CNN okamžite zvýšil dopyt po zájazdoch do okolia černobyľskej elektrárne o tretinu. Na miesto sa dá vydať len za prítomnosti licencovaného sprievodcu.

"Zaznamenali sme 35-percentný nárast rezervácií. Väčšina turistov hovorí, že sa rozhodli prísť po prezretí seriálu. Vyzerá to, že akonáhle ho dopozerajú, rovno skočia do lietadla," opisuje Victor Korol, ktorý pracuje v cestovnej spoločnosti SoloEast ponúkajúcej výlety.

​Od uvedenia seriálu podľa neho firma dovezie na miesto približne 200 návštevníkov za jeden víkendový deň. Zájazdy ponúka hneď niekoľko cestovných kancelárií.

Zvýšenú pozornosť Černobyľu venujú tiež používatelia sociálnych sietí alebo instagramový influenceri, ktorí dokážu s využitím obsahu ovplyvniť správanie ďalších ľudí.

V HNtelevízii si pozrite nedávny rozhovor s Michalom Krajčírom, ktorý organizuje zájazdy do Černobyľu:

Mnohí z nich sa v posledných týždňoch vydali na miesto havárie, aby mohli zdieľať zaujímavé fotografie. Niektoré z nich sú však podľa tvorcov seriálu aj miestnych obyvateľov za hranou etiky a snažia sa iba pritiahnuť pozornosť.

"Je úžasné, že seriál inšpiroval ľudí k ceste do Černobyľu. Ale videl som fotky, ktoré tu ľudia robia. Ak ho chcete navštíviť, nezabudnite, že sa tam stala hrozná tragédia. Pristupujte s úctou ku všetkým, ktorí trpeli a obetovali sa," uviedol podľa denníka Newsweek tvorca seriálu Craig Mazin.

Pre lajky čokoľvek

Návštevníci sa v troskách mesta Pripjať fotografujú vo všemožných pózach. Najväčšiu vlnu kritiky si na Twitteri vyslúžila mladá žena, ktorá sa na mieste tragédie vyzliekla do spodnej bielizne. "Pózuje v bielizni, aby vzbudila pozornosť. Ľudia urobia pre lajky čokoľvek," napísal jeden z užívateľov. "Teraz bude doslova žiariť v tme," napísal ironicky ďalší s odkazom na prítomnosť radiácie.

"Je to nechutné a ponižujúce pre ľudí, ktorí stále v Černobyle pracujú alebo prišli navštíviť svoj bývalý domov. Dvadsiate storočie je plné temných udalostí ako je Osvienčim alebo Hirošima. Výbuch v Černobyle je jednou z nich," opisuje riaditeľ SoloEast Sergej Ivančuk pre denník The Washington Post. Hoci sám zájazdy organizuje, pre správanie niektorých ľudí nemá pochopenie.

V neobývateľnej zóne žijú stovky ľudí

Podľa Korola sú najobľúbenejšie jednodňové zájazdy, ktoré záujemcov vyjdú na 99 dolárov. Hoci niektoré miesta zostávajú turistom neprístupné, môžu si pozrieť opustený Pripjať alebo si odfotiť betónový sarkofág zastrešujúci vybuchnutý reaktor.

Štvrtý blok Černobyľskej jadrovej elektrárne explodoval 26. apríla 1986 presne o 01:23 miestneho času. Príčinou katastrofy bola zrejme chyba personálu, ktorý sa dopustil hrubého porušenia bezpečnostných pravidiel.

Mnohí odborníci zároveň usudzujú, že podiel na nešťastí mala aj chybná konštrukcia sovietskeho reaktora, ktorého nedostatky obsluha nepoznala.

Bezprostredne po explózii reaktora zahynulo niekoľko desiatok ľudí. Celkové počty obetí sa pohybujú od niekoľkých tisíc až po takmer 170-tisíc mŕtvych. Okolo miesta tragédie vznikla tridsaťkilometrová neobývateľná zóna, v ktorej napriek zákazu žije odhadom niekoľko stoviek ľudí.

01 - Modified: 2022-04-24 21:00:12 - Feat.: 0 - Title: Opustené postele aj nedočítané knihy. Takto vyzerá Černobyľ, neslávne známe mesto duchov 02 - Modified: 2019-06-05 17:02:53 - Feat.: 0 - Title: Černobyľ: Keď sa na Slovákov valil rádioaktívny mrak, v televízii ich klamali, že im nič nehrozí 03 - Modified: 2019-06-08 12:00:49 - Feat.: 0 - Title: Radiácia pekne zblízka. Počet zájazdov do Černobyľu vzrástol takmer o polovicu 04 - Modified: 2019-06-10 07:45:26 - Feat.: 0 - Title: Otvorená spoveď Ľudmily Ignatenkovej o Černobyle: Utešovali ma, že to nie je milovaný človek, ale rádioaktívny objekt 05 - Modified: 2019-06-11 08:55:37 - Feat.: 0 - Title: Nie je to dokument, nestalo sa to tak ako v seriáli, odkazujú bývalí zamestnanci elektrárne Černobyľ
01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 18:17