StoryEditor

Kremeľ nepriamo kritizoval brutalitu proti demonštrantom v Moskve

13.06.2019, 17:43
Autor:
ČTKČTK
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dúfa, že policajná akcia bude prešetrená a násilnosti sa nebudú opakovať.

Kremeľ dnes nepriamo kritizoval prejavy policajného násilia, ktoré sprevádzali stredajšie demonštrácie priaznivcov investigatívneho novinára Ivana Golunova.

Polícia pri nepovolenom pochode v Moskve zadržala vyše 400 ľudí vrátane niekoľkých novinárov a politikov, podľa demonštrantov policajti použili obušky. Prehnanú brutalitu kritizovala už v stredu ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov dnes novinárom povedal, že nemá právo hodnotiť zásah strážcov poriadku, k ich správaniu sa podľa neho musí vyjadriť moskovská radnica. Dúfa však, že policajná akcia bude prešetrená a násilnosti sa nebudú opakovať.

"Je nám známe, že existujú sťažnosti na bezdôvodné a nevyprovokované prejavy tvrdosti zo strany ochrancov verejného poriadku. Som presvedčený, že bude vykonaná nevyhnutná previerka, aby sa to už neopakovalo," povedal hovorca.

Agentúra TASS oznámila, že prvému zo zadržaných účastníkov stredajšej demonštrácie dnes obvodný súd v Moskve vymeral pokutu 150-tisíc rubľov. Vjačeslav Steblin bol obžalovaný z účasti na nepovolenom zhromaždení. Podľa agentúry Interfax sú väzobne stíhaní štyria ďalší ľudia.

Peskov novinárov varoval, aby sa na základe Golunovovho prípadu neuchyľovali k unáhleným zovšeobecneniam a k volaniu po reforme bezpečnostných zložiek.

Pripustil však, že pokiaľ z federálneho parlamentu príde poslanecký návrh na zmenu trestného zákonníka v paragrafoch o drogových deliktoch, prezident Vladimir Putin ho posúdi.

Známeho protikorupčného investigatívca Golunova zadržala ruská polícia minulý štvrtok pod zámienkou údajného obchodovania s drogami.

Prípad vyvolal vlnu pobúrenia, za Golunova sa postavili jeho kolegovia z nezávislých i štátnych médií.

Minister vnútra v utorok osobne oznámil ukončenie stíhanie a uznal, že proti novinárovi nie sú dôkazy.

01 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:05