Reuters
StoryEditor

Skoro 50 miliónov ľudí bez prúdu. Masívny výpadok postihol dve celé krajiny

16.06.2019, 15:18
Autor:
ČTKČTK
Podľa ľudí na sociálnych sieťach postihol výpadok aj časti ďalších krajín.

Dva juhoamerické štáty, Argentínu a Uruguaj, dnes postihol rozsiahly výpadok elektriny a krajiny sa ocitli bez dodávok elektrického prúdu. Oznámila to argentínska energetická spoločnosť Edesur.

Podľa denníka The New York Times (NYT) ľudia na sociálnych sieťach hovoria o podobných problémoch aj v častiach Brazílie, Paraguaja a Čile. Úrady zatiaľ nespresnili, koľko ľudí výpadok postihol, médiá uvádzajú, že ide o niekoľko desiatok miliónov.

Firma Edesur pred ôsmou hodinou ráno miestneho času (asi 13:00 SELČ) oznámila na Twitteri, že "masívne zlyhanie elektrického systému zanechalo celú Argentínu a Uruguaj bez elektrickej energie".

Výpadok mohlo spôsobiť počasie

Nič podobné sa doteraz nestalo, dodala. Výpadok sa tak podľa niektorých odhadov dotkol približne 48 miliónov ľudí žijúcich v oboch juhoamerických krajinách.

Celý rozsah tohto problému úrady stále nespresnili. Úplne jasná naďalej nie je ani príčina výpadku.

Ministerstvo energetiky podľa webu argentínskeho denníka Clarín však naznačilo, že problém zrejme spôsobili búrky na pobreží, ktoré najprv zastavili prenos prúdu diaľkovým vedením Yacyretá - Salto Grande, čo potom spôsobilo automatické vypnutie celej prenosovej sústavy.

Problémy v doprave

Výpadok prúdu pôsobí ťažkosti v telekomunikáciách a v doprave, nefungujú vlaky ani podzemnej dráhy. Na mnohých miestach kvôli tomu zostali zatvorené školy a úrady. Určitý vplyv by udalosť mohla mať tiež na regionálne voľby, ktoré sa konajú v niekoľkých častiach Argentíny, upozornila televízia Sky.

Niektoré volebné strediská boli otvorené neskôr. Na sociálnych sieťach sú vidieť snímky, ako si ľudia vzájomne svietia na volebné urny mobilnými telefónmi.

Argentínsky server Infobae napísal, že web štátneho energetického úradu, ktorý má hlásiť výpadky prúdu v reálnom čase, nefunguje.

Obnovenie dodávok bude trvať hodiny

Argentínsky minister energetiky Gustavo Lopetegui podľa portálu BBC uviedol, že v niektorých oblastiach sa dodávky postupne obnovujú, ale celkové obnovenie si vyžiada niekoľko hodín.

Minister civilnej obrany Daniel Russo televízii Todo Noticias povedal, že obnova dodávok by podľa energetikov mala trvať šesť až osem hodín, zdá sa však, že to potrvá dlhšie. 

Okolo poludnia miestneho času už distribútori energie v Argentíne, Uruguaji a Paraguaji hlásili opätovné zásobenie elektrinou prinajmenšom väčších častí niektorých veľkých miest, vrátane Montevidea a Buenos Aires.

Popoludní potom argentínsky prezident oznámil, že elektrický prúd má späť polovica odoberateľov v krajine. Uruguajská štátna energetická spoločnosť UTE v tom čase už hlásila, že dodávky majú obnovené tri štvrtiny krajiny.

01 - Modified: 2024-04-03 19:33:37 - Feat.: - Title: WhatsApp má celosvetový výpadok, správy zostávajú nedoručené 02 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj 03 - Modified: 2024-03-05 17:04:55 - Feat.: - Title: Facebook, Messenger a Instagram zasiahol globálny výpadok, vrátane Slovenska. Služby začínajú opäť fungovať 04 - Modified: 2024-01-22 14:30:39 - Feat.: - Title: Najdlhší výpadok od začiatku vojny. V Pásme Gazy obnovili telekomunikačné služby prerušené pred vyše týždňom 05 - Modified: 2023-06-13 07:19:13 - Feat.: - Title: Slovensku chýba 15-tisíc zdravotných sestier a bude horšie. Dôsledky budú nedozerné, varuje pre HN expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:26