TASR/AP
StoryEditor

Vyše dvesto ľudí v Bruseli protestovalo proti českému premiérovi Babišovi

18.06.2019, 22:35
Autor:
TASRTASR
Demonštranti prišli okrem českých vlajok aj s pútačmi prirovnávajúcimi Babiša k Hrabišovi alebo s odkazom "Babiš už nás nebabíš".

Vyše dvesto Čechov žijúcich v Bruseli sa v utorok večer zúčastnilo na podujatí s názvom Česi v Belgicku chcú demisiu Andreja Babiša.

Zuzana Pilzová, jedna z organizátoriek občianskej protestnej akcie uviedla, že podujatie je prejavom solidarity s protestnými akciami Milion chvilek pro demokracii, ktoré sa konali alebo sa pripravujú v mestách Českej republiky.

Schumanovo námestie v Bruseli, v tesnom susedstve inštitúcií EÚ, miesto častých podujatí občianskeho charakteru, sa v utorok večer zaplnilo desiatkami Čechov, ich hostí, predstaviteľmi médií a prítomní boli aj zástupcovia Európskeho parlamentu.

Organizátori vo výzve, ktorá sa šírila prostredníctvom sociálnych sietí uviedli, že sa hanbia za konanie premiéra Andreja Babiša, ktorý svojím "nezodpovedným a neprijateľným správaním" poškodzuje inak dobré meno Českej republiky.

Toto podujatie podľa ich výzvy treba vnímať ako súčasť "historicky najväčších protestov" v novodobých dejinách ČR, pričom "Bruselčania" podporili demonštrácie v ďalších 313 českých mestách a obciach.

Demonštranti v Bruseli sa vyslovili za prijatie poistiek nezávislosti justície a demisiu ministerky spravodlivosti Marie Benešovej, vyzvali koncern Agrofert, aby vrátil všetky neoprávnene získané dotácie EÚ, požadovali koniec dotácií, daňových úľav, investičných stimulov a štátnych zákaziek pre Agrofert, vyzvali Babiša, aby sa zbavil vlastníctva médií a aby odstúpil z premiérskej funkcie.

"Rozhodli sme sa zvolať toto zhromaždenie, aby sme vyjadrili nesúhlas s konaním premiéra Babiša, ktorý, myslíme si, že nás dosť poškodzuje, hlavne v tejto krajine a v tomto meste," uviedla Pilzová.

Dodala, že účastníci podujatia pomenovali hlavné body, s ktorými nesúhlasia. Sú to zásahy do nezávislosti súdnictva, celkovo podkopávanie právneho štátu a najmä bezprecedentné, dlhodobé a systematické zneužívanie európskych dotácií.

Pilzová potvrdila, že zorganizovať protest bol pôvodný nápad českej komunity v Belgicku. "Táto akcia vznikla spontánne a samostatne, ale sme v úzkom kontakte a koordinujeme svoje akcie s hnutím Milión chvíľok v Prahe a oni nad tým prevzali záštitu," opísala situáciu.

Demonštranti prišli okrem českých vlajok aj s pútačmi prirovnávajúcimi Babiša k Hrabišovi alebo s odkazom "Babiš už nás nebabíš".

Previazanie na dianie v domovskej krajine a na chystaný mohutný protest v Prahe na Letnej symbolizoval aj plagát "Brusel zdraví Letnou, není nám to jedno!"

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 05 - Modified: 2024-03-13 11:35:24 - Feat.: - Title: Protivládne protesty na Slovensku si všimli zahraničné médiá. Demonštrácie pokračujú aj najbližšie dni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:42