proruskí separatisti donbas tankReuters
StoryEditor

Ukrajinský poslanec a vojenský analytik bol nájdený mŕtvy s priestrelom hlavy, písal o Donbase

20.06.2019, 08:10
Autor:
ČTKČTK
S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom dnes informoval sever BBC.

Ukrajinský poslanec a vojenský analytik Dmytro Tymčuk bol nájdený mŕtvy so strelným poranením hlavy. Nie je jasné, či bol zavraždený, spáchal samovraždu alebo sa omylom zastrelil pri čistení zbrane.

S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom dnes informoval sever BBC. Tymčuk sa vo svojich blogoch venoval predovšetkým bojom v Donbase.

Tymčukov kolega zo strany Ľudový front Anton Heraščenko zverejnil, že jeho priateľ bol nájdený mŕtvy s priestrelom hlavy v mieste svojho bydliska v Kyjeve.

Tymčuk sa intenzívne zaoberal konfliktom na východe Ukrajiny a na túto tému v posledných rokoch zverejnil niekoľko článkov a blogových príspevkoch. Len deň pred svojou smrťou na facebooku zhrnul priebeh bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami v Donbase, ktorých nazýval "ruským okupačným vojskom".

Heraščenko na svojom facebooku o zosnulom poslancovi napísal, že "bude veľmi chýbať". Iní používatelia tejto sociálnej siete vyzdvihujú Tymčukov "nedoceniteľný prínos v boji za Ukrajinu" a pýtajú sa, ako je možné, aby sa človek s vojenskou minulosťou ako on mohol omylom zastreliť.

Hovorca ministerstva vnútra Artem Ševčenko na otázku o vyšetrovacích verziách polície uviedol: "Sú to tri veci: vražda, samovražda a nesprávne zaobchádzanie so zbraňou."

Tymčuk bol predtým námorným dôstojníkom, ktorý sa do celoštátneho povedomia dostal v roku 2014, kedy začal písať o ruskej anexii Krymu a konflikte na východe Ukrajiny. Založil blog s názvom Informačný odpor, ktorý odhaľoval zapojenie ruskej armády do prebiehajúceho konfliktu.

V októbri 2014 bol zvolený za poslanca ukrajinského parlamentu za stranu vtedajšieho premiéra Arsenija Jaceňuka Ľudová Fronta.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:08