wikimedia
StoryEditor

Irán zostrelil americký dron, eskalácia napätia zvyšuje obavy z konfliktu

20.06.2019, 11:26
Autor:
ČTKČTK
Pozorovatelia vyjadrujú obavy, že zlý odhad situácie či ďalšia eskalácia napätia môže obe krajiny priviesť do otvoreného konfliktu.

Iránske revolučné gardy dnes zostrelili americký bezpilotný stroj. Informovala o tom iránska štátna agentúra IRNA, podľa ktorej bol stroj zostrelený nad územím Iránu. Spojené štáty zostrelenie potvrdili. Podľa amerického zdroja citovaného agentúrami Reuters a AP bol dron zostrelený v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Incident sa stal v čase silného napätia medzi Teheránom a Washingtonom, spôsobenom krachom jadrovej dohody z roku 2015.

USA: Incident sa stal nad Hormuzským prielivom

Bezpilotné lietadlo bolo podľa Iráncov typu RQ-4 Global Hawk. Jeho zostrelenie prichádza potom, čo Spojené štáty minulý týždeň obvinili Irán, že vypálil raketu na iné ich bezpilotné lietadlo, ktoré v oblasti hliadkovalo po útoku na dva tankery v Ománskom zálive. Washington z napadnutia tankerov obvinil Teherán, ktorý to však popiera.

Pozorovatelia vyjadrujú obavy, že zlý odhad situácie či ďalšia eskalácia napätia môže obe krajiny priviesť do otvoreného konfliktu.

Nemenovaný americký predstaviteľ dnes podľa Reuters uviedol, že iránska strela typu zem-vzduch bezpilotný stroj zostrelila v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom. Podľa tohto zdroja išlo o dron typu MQ-4C Triton. Tieto stroje môžu podľa výrobcu zostať vo vzduchu až 24 hodín bez prerušenia a lietajú vo výške nad 16 kilometrov.

Vstúpil do iránskeho vzdušného priestoru, tvrdia gardy

Iránske revolučné gardy uviedli, že dron zostrelili dnes ráno, keď vstúpil do iránskeho vzdušného priestoru v provincii Hormuzgán asi 1200 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teheránu. Revolučné gardy sa zodpovedajú len duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu.

​Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu od minulého roka, keď americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené štáty odstupujú od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Následne Washington uvalil na islamskú republiku nové sankcie.

Teherán v reakcii povedal, že v júli prestane ustanovenia dohody dodržiavať a v posledných dňoch tiež zintenzívnil produkciu nízko obohateného uránu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:39