Reuters
StoryEditor

Produktivita práce sa musí zlepšiť. Putin na tradičnej besede hovorí s občanmi

20.06.2019, 12:01
Autor:
khkh
Moderátori tento rok divákov ubezpečili, že žiadnu položenú otázku nebudú ignorovať.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok začal svoju tradičnú besedu s občanmi. Zhodou okolností sa koná deň po tom, čo medzinárodná skupina vyšetrovateľov oznámila nové zistenia v kauze zostrelenia letu MH17 nad východnou Ukrajinou. Putin sa k tomu zatiaľ nevyjadril a Rusi sa ho najviac pýtajú na nízke mzdy.

Moderátori tento rok divákov ubezpečili, že žiadnu položenú otázku nebudú ignorovať. Rusi sa podľa Rádia Slobodná Európa tento rok najviac pýtajú na nízke mzdy a dodávajú "kedy sa nám bude žiť lepšie?".

Pred samotnou debatou pustili divákom video hasičov z Kaliningradskej oblasti, ktorý podľa svojich slov dostáva 12-tisíc rubľov mesačne, z čoho sa vraj nedá vyžiť.

Mnoho hasičov podľa neho musí mať druhú aj tretiu prácu, čo je dôvodom častých požiarov v Rusku. Na to potom prezident odpovedal, že hasiči už dávno majú brať cez 20-tisíc rubľov a že vďaka dodatočným prídavkom budú mať ešte o 10-tisíc rubľov viac. Sľúbil, že hasičov prípad preverí.

Putin v úvode svojho vystúpenia povedal, že síce dobre vie, čo Rusov trápi, ale tieto besedy s občanmi mu pomáhajú rozumieť ľuďom ešte lepšie. Vysvetlil, že pripravované takzvané Národné projekty majú pozdvihnúť ruskú ekonomiku a poťažmo zlepšiť život občanov. Preto vraj museli najskôr zdvihnúť spotrebnú daň, aby bolo za čo zlepšiť infraštruktúru.

Vládca Ruska sa zmienil aj o protiruských sankciách a nízkych cenách exportu. Podľa RFE/RL priznal, že priemerné mzdy v posledných rokoch klesli, ale poznamenal, že už sú zase na vzostupe. Na výšku miezd malo podľa neho negatívny vplyv aj splatenie komerčných pôžičiek štátu. Dodal, že je ťažké platy odsledovať, pretože je ruská ekonomika aj rozloha príliš veľká.

"Ruská produktivita práce sa musí zlepšiť," vyhlásil Putin.

Diskusia trvá tradične niekoľko hodín. Záujemcovia posielajú otázky cez internet alebo telefonicky, zapájajú sa aj prítomní v sále. S občanmi sa ako hlava štátu Putin týmto spôsobom rozpráva už sedemnástykrát.

Kremeľ tvrdí, že každoročná debata Putina s národom je úplne autentická a otázky do nej vopred nikto nevyberá. Opak je pravdou. Pred dvoma rokmi novinári zistili, že sitom prešli aj nepríjemné otázky, ktoré spestrili vtedajší ročník Putinovej televíznej show.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:22