Expert: Erica Firpová, spisovateľka, novinárka zameraná na cestovanie, ktorá s manželom archeológom Dariusom Aryou poskytuje odborné poradenstvo o Taliansku na stránke Unlockedrome.com. Ako ušetriť: vyberte sa do tejto čarovnej krajiny mimo sezónu. Reštaurácie sú tu vtedy lacnejšie ako v New Yorku, Londýne a Paríži. Ak sa rozhodnete pre návštevu hlavného mesta, vyberte sa do Ríma v januári a februári, keď sú Koloseum a Vatikán menej frekventované a možnosti ubytovania sú naopak na vysokej úrovni. Dokonca mnohé päť a štvorhviezdičkové hotely v tomto období ponúkajú mimoriadne výhodné mimosezónne zľavy. Centrum Ríma má najvyššiu koncentráciu majstrovských diel a mestský múzejný systém Musei in Comune zahŕňa aj mnohé múzeá s bezplatným vstupom. Sedem-eurové vstupné vám zas umožní návštevu Národného múzea, v rámci ktorého navštívite v priebehu troch dní starobylé miesta ako Palazzo Massimo alle Terme, Palazzo Altemps, Crypta Balbi či Diokleceiánove kúpele. „Cestovatelia, ktorí chcú objaviť "neznáme" (a lacnejšie) Taliansko by mali zvážiť predĺžený víkend na Sicílii. Alitalia neustále ponúka špeciálne lety do Palerma a Catanie, kde si užijete taliansku gastronómiu, odlišnú od toho, čo bežne poznáte, a to priamo na ulici,“ odkazuje Firpová.Pixabay
StoryEditor

Rím postihlo zemetrasenie, vystrašení ľudia vybiehali do ulíc

24.06.2019, 08:19
Autor:
TASRTASR
Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke deväť kilometrov a bolo lokalizované 14 kilometrov východne od hlavného mesta.

Zemetrasenie s magnitúdou 3,7 postihlo nedeľu večer stredné Taliansko vrátane metropoly Rím. Jeho hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke deväť kilometrov a bolo lokalizované 14 kilometrov východne od hlavného mesta, informovala agentúra APA s odvolaním sa na taliansky Inštitút pre geológiu a vulkanológiu (INGV).

Z Ríma, kde sa chveli najmä vyššie budovy, neboli hlásené škody. Otrasy boli najviac citeľné v kopcovitej oblasti Castelli Romani ležiacej na východe 3,5-miliónovej metropoly. Vystrašení ľudia vybiehali do ulíc.

Hasičský zbor prijal množstvo telefonátov znepokojených občanov. Z dôvodu vykonania bezpečnostných kontrol bola dočasne pozastavená premávka na linke metra C.

Otrasy bolo cítiť aj na pobreží regiónu Lazio, kam patrí i Rím, ako aj v regióne Abruzzy, ktorý už v minulosti postihli silné zemetrasenia. V dedine Colonna, ležiacej v tesnej blízkosti epicentra zemetrasenia, boli niektoré budovy mierne poškodené.

"Kontrolujeme niektoré budovy, ktoré boli poškodené v centre. Nemáme zranených, ale strach bol veľký," povedal starosta obce Fausto Giuliani.

Oblasť vulkanických Albanských vrchov, kde sa najnovšie zemetrasenie vyskytlo, je podľa Carla Melettiho z INGV vystavená stredne vysokému seizmickému nebezpečenstvu.

Najsilnejšie historicky zdokumentované zemetrasenie s odhadovanou magnitúdou 5,6 siaha až do roku 1806. Spôsobilo pomerne rozsiahle škody v najbližších mestách, ako napríklad Rocca di Papa či Zagarolo.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 03 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:39