Reuters
StoryEditor

Mal by sa vzdať všetkých politických funkcií, radia Babišovi nemecké médiá

24.06.2019, 09:35
Autor:
ČTKČTK
Frankfurter Allgemeine Zeitung podotýka, že Babiša silné pochybnosti o osobnej integrite sprevádzajú od začiatku jeho politickej kariéry.

Podozrenia voči českému premiérovi Andrejovi Babišovi sú také závažné, že by do ich vyšetrenia mal prerušiť výkon všetkých politických funkcií. Je o tom presvedčený nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Protest proti Babišovi na Letnej:

Masové demonštrácie v Prahe podľa neho dokazujú, že mnoho Čechov demokracii rozumie lepšie ako muž na čele ich vlády. Protestom proti Babišovi sa na svoje pomery veľmi obsiahlo venujú aj ďalšie nemecké médiá.

​Jeden z najznámejších nemeckých denníkov v komentári pripomína, že obvineniami, ktoré sa týkajú Babiša, sa ešte nezaoberali súdy. "Ale už len dôvodné podozrenie, že sa mohol dopustiť podvodu v miliónovej výške, je také závažné, že by do vyjasnenia celej záležitosti mal prerušiť výkon všetkých verejných úradov a politických funkcií," myslí si denník, podľa ktorého k tomu velí slušnosť, úcta k justícii aj rešpekt k občanom. Ak sa ukáže, že je skutočne nevinný, môže sa vrátiť - prostriedky na to má.

Frankfurter Allgemeine Zeitung podotýka, že Babiša silné pochybnosti o osobnej integrite sprevádzajú od začiatku jeho politickej kariéry. "Napriek tomu bol zvolený. To, že je veľa ľudí nielen v Českej republike pripravených mužom jeho rázu odpustiť každé pošpinenie na štíte, je záhada," konštatuje denník, ktorý o nedeľnom proteste informuje už na titulnej strane. Vyriešenie tejto záhady by podľa neho mohlo pomôcť zastaviť populistickú vlnu v západnom svete.

Ľudia chcú viac ako v novembri '89

Jeden zo svojich komentárov nedeľnému protestu, ktorého sa zúčastnilo okolo 250-tisíc ľudí, venuje aj nemecký najčítanejší seriózny denník Süddeutsche Zeitung.

Zrejme najväčšie protestné hnutie od roku 1989, za ktorým stojí trojica mladých mužov, podľa neho požaduje okrem iného úprimnosť a slušnosť v politike. Teda nielen demokraciu, ako pred 30 rokmi predstavovala generácia ich rodičov.

"Deti revolúcie dospeli. Pochopili, čo im demokracia ponúka, ale tiež čo požaduje. České hnutie je tak vzorom - nielen v strednej a východnej Európe," píše Süddeutsche Zeitung, podľa ktorého spôsob, akým o organizátoroch a protestujúcich hovorí premiér a prezident, dáva ľuďom na ulici ešte väčšie právo demonštrovať.

Reakcie v Rakúsku

Protestom sa venujú aj ďalšie nemecké médiá, vrátane najčítanejšieho bulvárneho denníka Bild, ktorý o nich krátko informuje na titulnej strane. Nedeľná demonštrácia sa dostala aj do najsledovanejšej spravodajskej relácie Tagesschau, ktorá hovorila okrem iného o "novej dimenzii" protestov.

Rakúske médiá píšu o najväčšej demonštrácii od revolúcie v roku 1989. Podľa denníka Der Standard situácia v Česku robí starosti európskym partnerom. Babiš je síce považovaný za pragmatika, ale spôsob, akým reagoval na správu z Bruselu kritickú k jeho stretu záujmov, keď ju označil za "útok na Česko", ukazuje na obrannú stratégiu, ktorá stavia na populistické privlastnenie si celej krajiny, myslí si denník.

Rovnako ako listy Die Presse, Kurier alebo verejnoprávna televízia ORF vysvetľuje Der Standard pozadie káuz českého premiéra a navyše vyjadruje presvedčenie, že už teraz sa v Česku rysuje horúca jeseň. "Oslavy 30. výročia nežnej revolúcie nemusia byť vôbec harmonické," predpovedá.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:16