Reuters
StoryEditor

Putin háji Trumpa: Musel niečo urobiť, aspoň hľadá nejaké riešenie

27.06.2019, 23:42
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident spomenul aj prípad otravy niekdajšieho dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky a britského špióna Sergeja Skripaľa.

Liberalizmus je podľa ruského prezidenta Vladimira Putina prekonaný. Vyhlásil to v dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Financial Times s tým, že to dokazuje rast protisystémových hnutí v Európe, ale aj zvolenie Donalda Trumpa americkým prezidentom.

Ľudia sa podľa šéfa Kremľa odvrátili od imigrácie, otvorených hraníc a multikulturalizmu. Rozhodnutie kancelárky Angely Merkelovej prijať cez milión utečencov považuje Putin za kardinálnu chybu.

"Môžeme kritizovať Trumpa za jeho zámer postaviť múr medzi Mexikom a USA. Môže to byť za hranou. Áno, možno áno. Neobhajujem to. Ale musel urobiť niečo, aby zastavil príliv migrantov a narkotík," povedal Putin. "Nikto nič nerobí. Hovoria, že toto je zlé, ale toto je zlé tiež. Tak mi povedzte, čo je dobré? Čo by sa malo urobiť? Nikto nič nenavrhuje," dodal s tým, že Trump aspoň nejaké riešenie hľadá.

"To isté sa deje v Európe. Rozoberal som to s mnohými kolegami, ale nikto nemá odpoveď. Hovoria, že nemôžu zastávať tvrdý prístup z rôznych dôvodov. Prečo presne? Proste tak. Máme zákony, hovoria. No tak tie zákony zmeňte," uviedol Putin.

Ruský prezident povedal, že podobné problémy má aj Rusko, pretože má otvorené hranice s bývalými sovietskymi republikami. "Ale ľudia z nich aspon hovoria po rusky," povedal s tým, že Rusko podniká niekoľko krokov, aby migračnú situáciu riešilo. Ako príklad spomenul výučbu ruštiny či sprísnenie zákonov, aby sa zabezpečilo, že migranti musia ruské pravidlá, zvyky i kultúru rešpektovať.

V tejto súvislosti poznamenal, že liberálne myšlienky predpokladajú, že nie je potrebné nič robiť. "Migranti môžu zabíjať, lúpiť a znásilňovať, pretože ich práva ako migrantov musia byť chránené. Čo je to za práva? Každý zločin musí byť potrestaný," povedal.

Putin v rozhovore spomenul aj prípad otravy niekdajšieho dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky a britského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie nervovo paralytickým jedom novičok v britskom meste Salisbury vlani v marci. Londýn z činu obvinil Moskvu, tá to však odmietla.

"Zrada je tým najhorším zločinom a zradcovia musia byť potrestaní. Nehovorím však, že incident v Salisbury je cestou, ako to urobiť. Vôbec nie. Ale zradcovia musia byť potrestaní," zdôraznil. Zároveň dodal, že Skripaľa už Rusko potrestalo. "Bol zadržaný, uväznený a vo väzení nejaký čas strávil. Svoj trest dostal. Preto už nebol v hľadáčiku. Prečo by sa o neho niekto vôbec zaujímal?" povedal Putin.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:10