StoryEditor

Európa sa bojí extrémneho sucha

27.07.2006, 00:00
Horúčavy, ktoré naďalej sužujú Európu, robia čoraz väčšie vrásky na čele vodohospodárom a roľníkom. Na rieke Labe v Nemecku sa pre nízku hladinu prakticky zastavila doprava, nízky stav vody hlásia aj na 120-kilometrovom úseku Odry.

Horúčavy, ktoré naďalej sužujú Európu, robia čoraz väčšie vrásky na čele vodohospodárom a roľníkom. Na rieke Labe v Nemecku sa pre nízku hladinu prakticky zastavila doprava, nízky stav vody hlásia aj na 120-kilometrovom úseku Odry. Hladina Bodamského jazera na juhu Nemecka klesla na 3 metre a 17 centimetrov, čo je o osem centimetrov menej ako počas horúčav v roku 2003. Ekológovia sa obávajú veľkého úhynu riečnych rýb. Poľskí a francúzski poľnohospodári zase očakávajú menšiu úrodu. Extrémne teploty, ktoré na mnohých miestach lámu dlhoročné rekordy, si vyžiadali už desiatky životov.

Suchá ohrozujú úrodu
Poľsko zažíva najteplejší júl za posledných 227 rokov. Roľníci varovali, že úroda môže pre suchá klesnúť o 20 až 40 percent. To sa, zrejme, odrazí napríklad na vyšších cenách múky, cestovín a mäsa. Lesníkov zase strašia požiare, ktorých doteraz vypuklo viac ako osemtisíc. O úrodu sa boja aj v Česku. Najhoršia situácia je v okolí Ostravy, Brna a Plzne. Podľa predpovedí meteorológov mierne zrážky prídu až počas víkendu, zďaleka to však nedoplní zrážkový deficit. Veľké suchá zasiahli aj takmer polovicu Francúzska. Najteplejšie je v Paríži a tiež na východe a juhu krajiny, kde teploty neklesajú pod 37 stupňov Celzia. V okolí francúzskej metropoly zaznamenali najnižšiu hladinu spodných vôd za posledných 20 rokov.

Rekordný júl
Extrémne teploty sa nevyhli ani krajinám, ktoré sú zvyknuté skôr na chladné a daždivé počasie. V Belgicku rekordne stúpol predaj bazénov, zvýšila sa aj spotreba nápojov a studených jedál. V Holandsku bude tohtoročný júl s najväčšou pravdepodobnosťou najteplejším mesiacom od roku 1706, keď začali po prvý raz údaje zaznamenávať. Zvyčajný priemer je 17,4 stupňa Celzia, no minulý týždeň tam namerali 37 stupňov. Rekordné teploty má aj Veľká Británia. Tento týždeň sa najmä na juhu Anglicka pohybovali okolo 34 stupňov.

Počet obetí horúčav
Francúzsko: 40
Belgicko: 132
Holandsko: 2
Bulharsko: 2
Španielsko: 9

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:20