Flickr.com
StoryEditor

Proces dekomunizácie na Ukrajine sa zastavil. Kyjev vrátil uliciam sovietske názvy

30.06.2019, 00:00
V roku 2015 Ukrajina prijala zákon, ktorý nariaďoval odstrániť všetky sovietske symboly a pomníky, rovnako ako zmeniť pôvodné názvy z čias ZSSR.

Oneskorená bitka druhej svetovej vojny sa teraz vedie v kyjevských uliciach. Aspoň teda cez tabuľky s názvami.

Súd v ukrajinskej metropole totiž vyniesol verdikt popierajúci proces dekomunizace, spustený pred štyrmi rokmi, a vzhľadom na mená má symbolický význam.

V roku 2015 Ukrajina prijala zákon, ktorý nariaďoval odstrániť všetky sovietske symboly a pomníky, rovnako ako zmeniť pôvodné názvy z čias ZSSR.

V júli 2016 dostala Moskovská trieda v Kyjeve meno lídra ukrajinských nacionalistov Stepana Bandera, o rok neskôr bola trieda generála Nikolaja Vatutina premenovaná po veliteľovi Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) Romanovi Šuchevičovi.

Chcú odhlasovať pôvodné premenovania 

Teraz súd vyhovel návrhu proruskej aktivistky Oleny Berežnej a pôvodné názvy vrátil. "Plný text s vysvetlením budeme mať za päť dní. Až ho dostaneme, odvoláme sa," píše na Facebooku šéf Inštitútu národnej pamäti Volodymyr Vjatrovič. To isté chce urobiť kyjevský starosta Vitalij Kličko.

"Navyše na ďalšom rokovaní zastupiteľstva znovu odhlasujeme pôvodné premenovanie," povedal starosta.

Významný sovietsky vojvodca

Kontrast názvu Moskovská, ktorá pre mnohých Ukrajincov symbolizuje vojnu v Donbasu a anexiu Krymu, je jasný.

Kvôli jeho úlohe v Červenej armáde však vadí nacionalistom aj generál Vatutin.

Ten bol vedľa Ivana Koneva či Grigorija Žukova jedným z najvýznamnejších sovietskych vojvodcov druhej svetovej vojny, spolupodieľal sa na víťazstvách pri Stalingrade a pri Kursku, oslobodil Kyjev.

Vo februári 1944 ho v Rovenskej oblasti na západnej Ukrajine postrelili príslušníci UPA.

Kontroverzná postava

Šuchevič alias Taras Čuprynka je (aj na rozdiel od Bandera, ktorý skoro celú vojnu presedel v nemeckom koncentračnom tábore), postavou skutočne kontroverznou.

Spolupracoval s nacistami, velil práporu takzvaného schutzmannschaftu, pomocným policajným silám zloženým z miestnych, ktoré robili pre Nemcov špinavú prácu pri vyvražďovaní Židov.

Od augusta 1944 až do roku 1950 bol veliteľom UPA, ktorá v tej dobe bojovala s poľským podzemím a masakrovala aj poľských civilistov.

Ukrajina dnes pripisuje Šuchevičovi zásluhy hlavne v boji proti komunizmu. Na Vatutina potom majú zvlášť zálusk spomenutí nacionalisti, jeho sochu v centre Kyjeva (ako na vojnový symbol sa na ňu dekomunizácia nevzťahuje) sa už niekoľkokrát pokúsili zvrhnúť.

Vrátenie názvov kyjevským uliciam prichádza necelý mesiac po nástupe prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ten dal pred voľbami najavo zdržanlivejší postoj k UPA a Stepanovi Banderovi než jeho predchodca Petro Porošenko. Podobné rozhodnutie ako v Kyjeve potom minulý týždeň urobili zastupitelia v druhom najväčšom meste Charkove, keď vrátili jednej z hlavných ulíc meno osloboditeľa mesta maršala Žukova.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:07