StoryEditor

Šarvátka na stretnutí Trumpa s Kimom. Nová hovorkyňa Bieleho domu utrpela pomliaždeniny

30.06.2019, 18:00
Autor:
ČTKČTKiDnesiDnes
Vo chvíli, keď obaja štátnici vkročili do Domu slobody na juhokórejskej strane hranice, aby začali rokovanie, začal medzi americkými novinármi predierajúcimi sa do budovy a sprievodom Kim Čong-una konflikt.

Nová tlačová hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová zažila na hraniciach medzi Kóreami profesijný krst ohňom. Pri stretnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho severokórejským náprotivkom Kim Čong-unom sa priplietla do konfliktu s Kimovou ochrankou.

Šarvátka sa odohrala vo chvíli, keď sa hovorkyňa spoločne s novinármi ponáhľala do budovy, kam sa Trump s Kimom odobrali na rokovania. Hovorkyňa utrpela pomliaždeniny.

Vo chvíli, keď obaja štátnici vkročili do Domu slobody na juhokórejskej strane hranice, aby začali rokovanie, začal medzi americkými novinármi predierajúcimi sa do budovy a sprievodom Kim Čong-una konflikt.

​Denník The Independent uviedol, že sa Kimova ochranka snažila násilím zabrániť novinárom vrátane Trumpovej hovorkyne vo vstupe do budovy.

Podľa zdroja CNN sa Grishamová vložila do potýčky so severokórejčanmi "s nasadením všetkých síl" a následne utrpela pomliaždeniny.

O niečo neskôr už hovorkyňa Bieleho domu komunikovala s reportérmi pred Domom slobody, v ktorom Trump s Kimom rokovali. Celá nedeľné stretnutie bolo podľa Trumpa zvolané narýchlo, americký prezident k nemu údajne Kima vyzval ešte len tento týždeň na Twitteri.

Súrnosť schôdzky sa podľa agentúr premietla v jej nedostatočnej zorganizovanosti. Keď vodcovia USA a KĽDR po privítaní a pred vlastnými rozhovory chodili tam a späť medzi kórejskou hranicou, mali neustále v pätách niekoľko fotoreportérov a pokrikujúcich novinárov.

Trump opísal nedeľný historický vstup do KĽDR ako čiastočnú improvizáciu. Prezradil, že Kima spýtal až na mieste, či by chcel, aby prekročil hranicu.

Kim údajne odpovedal, že by bol poctený. Trump tvrdí, že netušil, ako Kim odpovie. Obaja politici potom skutočne bok po boku urobili dvadsať krokov do KĽDR a potom sa vrátili a išli na rozhovor v Dome slobody na juhokórejskej strane hranice.

Tu obaja politici v súkromí hovorili približne 50 minút. Trump po stretnutí slávnostne oznámil, že sa dohodli na obnovení rozhovorov o severokórejskom jadrovom programe na úrovni pracovných skupín do dvoch až troch týždňov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:21