TASR/AP
StoryEditor

Polícia v Hongkongu ovládla budovu parlamentu. Demonštranti ušli

01.07.2019, 14:18
Autor:
ČTKČTKchocho
Nikdy v nedávnej histórii hongkonských protestov neboli demonštranti tak rozhnevaní a deštruktívni.

Niekoľko týždňov trvajúci protest obyvateľov Hongkongu proti kontroverznému zákonu umožňujúcemu vydávanie podozrivých na trestné stíhanie aj do pevninskej Číny dnes opäť vygradoval, keď si demonštranti prebili cestu do budovy miestneho parlamentu.

Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, že krátko po 21:00 miestneho času (15:00 SELČ) ich boli vnútri stovky, pričom sa dostali aj do zasadacej sály. Zničili tu obrazy a na stene sprejovali slogany, polícia podľa všetkého v snahe vyhnúť sa stretom vypratala pozície, napísala agentúra AP.

​Prvé bariéry v sídle zákonodarného zboru demonštranti za pomoci nákupných vozíkov, tyčí a kusov lešenia prerazili už podvečer, skutočne však dnu prenikli až po zotmení. Skupinke tvorenej prevažne študentami sa po opakovaných pokusoch podarilo prelomiť dvere z tvrdeného skla. Policajti sa im v tom predtým pokúšali zabrániť aj za použitia korenistého spreja, nakoniec však zrejme konfrontáciu vzdali.

Demonštranti potom podľa všetkého priestormi parlamentu prúdili bez akýchkoľvek zábran. Ničili portréty politikov a na stene sprejovali odkazy o chystanom zákone o extradícii. Ušetrený nebol ani emblém hongkonskej osobitnej administratívnej oblasti v hlavnej rokovacej sále.

CNN pripomína, že nikdy v nedávnej histórii hongkonských protestov neboli demonštranti tak rozhnevaní a deštruktívni.

Polícia parlament obsadila

Hongkonská poriadková polícia v noci na utorok miestneho času dostala opäť pod kontrolu budovu miestneho zákonodarného zboru.

Demonštranti ušli z budovy parlamentu počas toho, ako policajti so štítmi a v plynových maskách krátko po polnoci miestneho času začali zasahovať proti protestujúcim pred parlamentom, pričom použili slzotvorný plyn a obušky. Keď následne vošli do budovy parlamentu, zostali tam už len dve desiatky novinárov.

Slávnostné oslavy.

Vláda si dnes za prísnych bezpečnostných opatrení pripomenula 22. výročie prechodu mesta pod čínsku správu. Pri tejto príležitosti sa desaťtisíce ďalších ľudí vydali na protestný pochod mestom. V súvislosti s protestom pred budovou parlamentu, kde mal pochod pôvodne končiť, zmenili organizátori jeho cieľ a ukončili pochod v neďalekom parku.

Oficiálny ceremoniál sa tento rok netradične uskutočnil v rozsiahlom konferenčnom centre a nie vonku, čo hongkonská vláda zdôvodnila nepriaznivým počasím. v Hongkongu skoro ráno slabo pršalo, počas popoludnia však teploty v meste prekročili 30 stupňov.

Zmena štýlu vládnutia

Akcie sa zúčastnili zástupcovia Hongkongu, pevninskej Číny a ďalší pozvaní hostia. Reuters napísal, že viditeľne unavenú správkyňu Hongkongu Carrie Lamovú na ceremoniál odprevadil manžel. Lamová sa na verejnosti objavila prvýkrát po takmer dvoch týždňoch. Správkyňa Hongkongu vo svojej reči uviedla, že vláda potrebuje zmeniť štýl vládnutia, aby bola ústretovejšia a otvorenejšia. Takisto sľúbila, že sa bude robiť viac pre mladých.

Neďaleko budovy, kde sa ceremoniál konal, sa s políciou stretli stovky demonštrantov, ktorí tiež protestovali proti kontroverznému návrhu zákona o vydávaní páchateľov trestných činov, okrem iného do pevninskej Číny. Policajti na ich rozohnanie použili korenistý sprej a obušky.

Demonštrácie v Hongkongu trvajú už niekoľko týždňov, jedného z protestov sa podľa organizátorov zúčastnili dva milióny ľudí. Správkyňa Hongkongu síce v polovici júna prerokúvanie možnosti extradície po sérii demonštrácií prerušila, aktivisti však požadujú, aby bol návrh zákona úplne zrušený.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:13