TASR/AP
StoryEditor

Pyrrhovo víťazstvo Vyšehradu, píšu európske médiá o výbere von der Leyenovej

04.07.2019, 11:42
Autor:
ČTKČTK
Podľa denníka Die Welt V4 von der Leyenovú podporila, lebo dúfa, že bude ľahšie ovplyvniteľná než Jean-Claude Juncker.

Krajiny takzvanej vyšehradskej štvorky (V4; Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko) dosiahli na utorkovom mimoriadnom summite Európskej únie k personálnym otázkam Pyrrhovo víťazstvo.

V reakcii na nomináciu nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej do čela Európskej komisie to dnes v komentári napísal maďarský denník Népszava.

​Podľa denníka Die Welt V4 von der Leyenovú podporila, lebo dúfa, že bude ľahšie ovplyvniteľná než doterajší šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Denníky upozorňujú tiež na francúzsko-nemeckú dominanciu.

"Nie je veľa, na čo môžu byť hrdí"

"Vyšehradské štáty boli šťastné, pretože zabránili zvoleniu Fransa Timmermansa, sociálnodemokratického spitzenkandidáta," napísal dnes v komentári maďarský denník Népszava. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho "vyšehradská partia" sú podľa denníka teraz mimoriadne hrdí na svoj výkon, aj keď toho nie je veľa, na čo by mohli byť hrdí.

"Pre vyšehradské štáty všeobecne platí: Búrať vedia šikovne, ale nie sú schopné prichádzať s konštruktívnymi návrhmi," poznamenal ďalej maďarský denník.

Podľa neho kvôli tomu vyšehradská štvorka skončila bez vrcholných funkcií Únie. "A ak si (maďarská) vláda myslí, že už nehrozí nebezpečenstvo, že by bolo vyplácanie dotácií EÚ naviazané na dodržiavanie právneho štátu, mohlo by ju ešte čakať veľké prekvapenia," dodal denník Népszava.

​V rozhovore poskytnutom mediálnej skupine Redaktionsnetzwerk Deutschland dnes kritizoval proces výberu kandidáta na predsedníctvo Európskej komisie aj luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn.

Nepáči sa mu, že zvolenie jeho straníckeho kolegu, socialistu Timmermasa, zablokovali štáty V4 a Talianska, ktoré sa "v migračnej politike najsilnejšie stavajú proti solidarite v EÚ a chcú ohýbať právny štát".

"Príjemne slabá predsedníčka eurokomisie"

Podľa nemeckého denníka Die Welt je nápadné, "ako vľúdne, ba dokonca euforicky, všetci stredoeurópski a východoeurópski šéfovia vlád prekvapivú kandidátku (von der Leyenovú) chválili".

Orbán "a jeho lojálni partneri z Poľska, Česka a Slovenska" podľa Die Welt totiž dúfajú, že "tak slabá ministerka by mohla byť príjemne slabou predsedníčkou eurokomisie, ktorú bude ľahšie dostať pod tlak než niekoho tak tvrdohlavého, ako je Jean-Claude Juncker" .

Švajčiarsky denník Tages-Anzeiger upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré by mohlo obsadenie funkcie predsedu Európskej komisie niekým z Nemecka priniesť. "Za úspechy a neúspechy v Bruseli bude v budúcnosti niesť Nemecko priamu zodpovednosť. Nová rola Berlína by pritom mohla vyvolať nový odpor: V mnohých malých krajinách na východe už teraz nemecko-francúzska reformná os vyvoláva skôr nechuť než dôveru," napísal.

Aj podľa britských Financial Times budú Nemka Ursula von der Leyenová na čele Európskej komisie a Francúzka Christine Lagardeová na čele Európskej centrálnej banky "stelesňovať francúzsko-nemeckú dominanciu v srdci rozhodovania Únie".

Napríklad francúzsky denník La Croix dnes v komentári vyzdvihol hlavne to, že s von der Leyenovou a Lagardeovou by dve vrcholné funkcie v EÚ mohli obsadiť ženy. "Samozrejme dve nominácie štatisticky zmenia len málo. Ale vyšlú dôležitý signál," napísal.

01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 03 - Modified: 2024-03-21 11:35:32 - Feat.: - Title: Slovensko ani Maďarsko sa nepripoja k českej iniciatíve dodávok munície pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-03-21 06:54:51 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie je zameraný na Ukrajinu, obranu, na Blízky východ aj farmárov 05 - Modified: 2024-03-20 17:17:36 - Feat.: - Title: V cenách potravín sme najhorší spomedzi všetkých krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:38