Mafra/František Vlček
StoryEditor

Hamáček zvolá predsedníctvo ČSSD, na stole je aj odchod strany z Babišovej vlády

04.07.2019, 14:31
Autor:
TASRTASR
Hamáček je skeptický, čo sa týka rokovania, ktoré na 12. júla zvolal do Lánov prezident Zeman.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) a predseda ČSSD Jan Hamáček po štvrtkovom rokovaní u prezidenta Miloša Zemana uviedli, že schôdzka žiadny výsledok nepriniesla. Babiš chcel Zemana presvedčiť, aby z funkcie odvolal ministra kultúry Antonína Staňka, ktorý podal demisiu ešte 20. mája, pripomína spravodajský portál iDNES.cz.

Hamáček zvolá v polovici júla mimoriadne rokovanie predsedníctva strany, pretože prezident nepovedal, že Staňka odvolá. Predseda ČSSD uviedol, že má "jasno" v tom, ako ďalej postupovať, svoj názor však povie najprv vedeniu strany. "Nie som optimista," konštatoval po stretnutí so Zemanom a Babišom v Lánoch.

Český premiér je pripravený rokovať aj o rozpustení Poslaneckej snemovne, ak sociálna demokracia odíde z vlády. Zopakoval, že neuvažuje o kompetenčnej žalobe na prezidenta za to, že ten nevyhovel žiadosti premiéra, aby odvolal Staňka.

"Stále verím, že budeme pokračovať v súčasnej zostave," povedal Babiš. "Chceme nájsť riešenie a chceme, aby sociálna demokracia presadila svojho kandidáta," dodal predseda českej vlády.

Hamáček je skeptický, čo sa týka rokovania, ktoré na 12. júla zvolal do Lánov prezident Zeman a ktorého by sa mali zúčastniť šéf ČSSD a minister kultúry. Hamáček nechápe, na čo takéto rokovanie bude dobré. Zeman sa podľa neho pohybuje mimo rámca Ústavy Českej republiky. "S informáciami, ktoré mám od pána prezidenta, pôjdem na predsedníctvo a hlasovaním rozhodneme," uviedol Hamáček, ktorý návrh na zmenu na poste ministra kultúry inicioval.

Zeman však Staňkovu demisiu doteraz neprijal s tým, že mu ústava neurčuje, dokedy ju má prijať. Nechal sa tiež počuť, že veľmi silno pochybuje o tom, že sa nový kandidát a podpredseda sociálnych demokratov Michal Šmarda niekedy stane ministrom. Šmarda v rozhovore pre denník Právo uviedol, že ak to situácii pomôže, tak sa kandidatúry vzdá.

Pôvodne bola schôdzka v Lánoch naplánovaná na utorok, avšak museli ju odložiť pre predĺženie summitu Európskej únie v Bruseli, na ktorom sa Babiš zúčastnil. ČSSD chcela mať pôvodne už do 30. júna jasno v tom, či súčasný minister kultúry Staněk skončí alebo či strana odíde z vlády.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:29