Reuters
StoryEditor

Správa OSN: Vo Venezuele zabili tisíce ľudí pri snahe o zneškodnenie oponentov Madura

04.07.2019, 19:03
Autor:
ČTKČTK
K telám nastražili zbrane či drogy a manipulovali s dôkazmi, aby sa zdalo, že sa bránili zatknutiu.

Venezuelské bezpečnostné zložky v rámci snahy o zneškodnenie politických oponentov prezidenta Nicolasa Madura nezákonne zabili tisíce mladých mužov.

K telám niektorých z nich nastražili zbrane či drogy a manipulovali s dôkazmi, aby sa zdalo, že sa bránili zatknutiu.

V dnes zverejnenej správe to uviedla Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. V piatok má svoje zistenia predstaviť Rade OSN pre ľudské práva.

Podľa údajov venezuelskej vlády polícia zastrelila v minulom roku 5287 ľudí, ktorí sa bránili zatknutiu. Od začiatku tohto roka do 19. mája to bolo 1569 ľudí.

Podobné praktiky prevádzkujú desať rokov

OSN tvrdí, že tieto čísla sú extrémne vysoké a že v mnohých týchto prípadoch bezpečnostné zložky zadržaných nezákonne zabili, pričom podobné praktiky prevádzkujú posledných desať rokov.

Podľa správy bolo toto konanie, ktoré naberalo na intenzite od roku 2016, súčasťou vládnej stratégie, ktorej cieľom bolo neutralizovať, utláčať a kriminalizovať politických oponentov a ľudí, ktorí boli kritickí voči Madurovmu režimu.

Napádali ženy a dievčatá

Rodiny 20 zabitých mužov vo svojich výpovediach opísali, že k nim príslušníci špeciálnych jednotiek venezuelskej polície FAES oblečení v kuklách prišli v čiernych vozidlách bez poznávacích značiek.

Následne vtrhli do domov, kde obyvateľom brali ich osobné veci a napádali ženy a dievčatá, ktoré niekedy vyzliekali donaha.

Od rodín potom oddelili mladých mužov a zastrelili ich. Následne začali manipulovať s miestom činu, k telám dávali drogy a zbrane alebo zo zbraní zabitých strieľali do stien a do vzduchu, aby vzbudili zdanie, že sa muži bránili zatknutiu.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorá Venezuelu navštívila tento rok v júni a stretla sa priamo s Madurom, vo svojom vyjadrení uviedla, že venezuelská vláda sa zaviazala pracovať spolu s OSN na vyriešení najpálčivejších problémov, ako mučenie väzňov a odopieranie prístupu k spravodlivosti.

Komisárke by mal byť tiež umožnený prístup do zariadení, kde vláda drží väzňa a svojich odporcov.

Bacheletová v správe vyzýva venezuelskú vládu okrem iného k rozpusteniu FAES, ktorá podľa nej za vraždami v najväčšej miere stojí.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:41