StoryEditor

Trump na oslavách Dňa nezávislosti: USA sú najsilnejšie v histórii, čoskoro pristaneme na Marse

05.07.2019, 07:44
Autor:
ČTKČTK
Tohtoročné oslavy Dňa nezávislosti boli neobvyklé vojenskou prehliadkou, za ktorej usporiadanie sa Donald Trump stal terčom ostrej kritiky.

Americký prezident Donald Trump dnes v prejave pri príležitosti amerického Dňa nezávislosti vo Washingtone povedal, že Spojené štáty sú teraz silnejšie než kedykoľvek v minulosti s tým, že pre Američanov nie je nič nemožné.

Neskôr šéf Bieleho domu povedal, že čoskoro bude americká vlajka na Marse. Informovala o tom agentúra AP.

Tohtoročné oslavy Dňa nezávislosti boli neobvyklé vojenskou prehliadkou, za ktorej usporiadanie sa Trump stal terčom ostrej kritiky, okrem iného kvôli nákladnosti celej akcie.

Trump vo svojom prejave spomenul množstvo amerických úspechov naprieč dejinami, vrátane pristátia na Mesiaci pred 50 rokmi. "Veľmi skoro zapichneme americkú vlajku na Marse," povedal.

Službe vo Vietname sa Trump vyhol

Hlavná časť oslavy Dňa nezávislosti začala preletom prezidentského špeciálu, ktorý v čase prítomnosti šéfa Bieleho domu na palube nesie volací znak Air Force One, nad parkovou promenádou National Mall až k budove Kapitolu. Začiatok programu bol však odložený kvôli daždivému počasiu.

Prezidentov prejav, pri ktorom hovoril spoza steny z nepriestrelného skla pokrytého kvapkami dažďa, prekladali prelety lietadiel každej z piatich organizačných zložiek ozbrojených síl Spojených štátov.

V úvode prejavu Trump povedal, že čoskoro budú Spojené štáty mať aj vesmírne sily. Prezident, ktorý sa ako poznamenala agentúra Reuters sám kvôli kostným výrastkom vyhol vojenskej službe vo Vietname, inak vo svojej reči chválil armádu a pred jednotlivými preletmi vojenských lietadiel rozprával príbehy týkajúce sa každej z organizačných zložiek.

Diváci mohli vidieť napríklad bombardéry B-2 či akrobatickú letku námorníctva Blue Angels, ktorá vyvolala asi najväčší nadšenie.

"Počas 65 rokov sa žiadnemu nepriateľskému letectvu nepodarilo zabiť jediného amerického vojaka, pretože nebo patrí Spojeným štátom americkým," povedal Trump.

Snaha zjednotiť Američanov 

Pred prejavom sa mnoho skeptikov obávalo, či Trump bude apolitický. Televízia CNN neskôr prezidentovu reč označila za vzácny príklad snahy prezidenta Američanov zjednotiť. "... Ak nikdy, nikdy neprestaneme bojovať za lepšiu budúcnosť, nebude existovať nič, čo by Amerika nedokázala," povedal Trump.

Do Washingtonu na oslavu Dňa nezávislosti prišli tisíce stúpencov Trumpa, mnohí z nich v čiapkach s jeho sloganom "Make America Great Again". 

Zároveň však pred Bielym domom demonštranti podľa agentúry Reuters zapálili americkú vlajku, zatiaľ čo iní prišli s bannerom, na ktorom bolo napísané "Trump je vlastizradca".

Otázna je cena

Kritikom tiež vadí, že presná cena celej akcie nebola zverejnená. Objavujú sa zároveň informácie, že Správa amerických parkov (NPS) na financovanie udalosti dala takmer 2,5 miliónov dolárov, čo tvorí nemalú časť jej rozpočtu.

Trump na twitteri uviedol, že cena prehliadky bude veľmi malá oproti jej reálnej hodnote.

Po dvadsiatej prvej hodine miestneho času na konci koncertu, ktorý sa na počesť sviatku konal vo Washingtone, rozsvietili oblohu nad hlavným mestom pompézne ohňostroje, o ktorých Trump už skôr avizoval, že budú najväčšie v histórii washingtonských osláv Dňa nezávislosti.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:35