Reuters
StoryEditor

Britská vláda stojí za veľvyslancom v USA aj po kritike od Trumpa

09.07.2019, 07:33
Autor:
TASRTASR
Britský veľvyslanec povedal, že existujú pochybnosti o tom, či Biely dom "vôbec niekedy bude vyzerať, že je kompetentný". Následne Trump kritizoval jeho aj britskú premiérku Theresu Mayovú.

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej zopakovala v pondelok svoju "plnú podporu" britskému veľvyslancovi vo Washingtone Kimovi Darrochovi po tom, ako prezident USA Donald Trump uviedol, že s ním viac nebude spolupracovať.

"Sir Kim Darroch má naďalej premiérkinu plnú podporu", uviedol podľa agentúry AFP hovorca britskej vlády po tom, ako Trump reagoval na uniknuté diplomatické depeše, v ktorých Darroch prezidenta označil za nekompetentného, neschopného a nestabilného a jeho administratívu nazval nefunkčnou.

Darrochove výroky v nedeľu zverejnil týždenník The Mail On Sunday. Okrem iného veľvyslanec povedal, že existujú pochybnosti o tom, či Biely dom "vôbec niekedy bude vyzerať, že je kompetentný". Podľa Darrochových vyjadrení jediný spôsob, ako s Trumpom komunikovať, je hovoriť jednoducho a hrubo.

Trump následne v sérií tvítov kritizoval Darrocha i Mayovú. Vyhlásil, že spôsob, akým odstupujúca premiérka Británie riešila tzv. brexit, znamená "neporiadok". Zároveň vyslovil slová vďaky za to, že jej funkčné obdobie sa čoskoro skončí.

Hovorca britskej vlády uviedol, že "uniknuté diplomatické depeše neodrážajú blízkosť a úctu, ktoré vo vzájomnom vzťahu udržiavajú".

"Zároveň však zdôrazňujeme význam toho, aby veľvyslanci mohli vo svojej krajine poskytovať úprimné a neprikrášlené hodnotenia politiky," podotkol. Hovorca zdôraznil, že Spojené kráľovstvo má s USA "osobitý a trvalý vzťah založený na spoločnej dlhej histórii a zdieľaní hodnôt, a tak tomu bude aj naďalej".

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 05 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:47