TASR/AP
StoryEditor

Merkelovú znovu postihla triaška. Ide o tretí prípad za tri týždne

10.07.2019, 16:13
Autor:
ČTKČTK
Vážne problémy nemecká kancelárka vylúčila a novinárom povedala, že sa cíti dobre.

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na utorňajšom stretnutí s fínskym premiérom Anttim Rinnem znova postihla triaška. Za posledné tri týždne taká situácia nastala už po tretíkrát. Predtým to vysvetľovala údajnú dehydratáciou, údajne jej pomohlo vypiť pár pohárov vody.

Informovala o tom agentúra Reuters. Merkelovú chvenie postihlo počas uvítacej ceremónie, keď hrala hymna. Zo zverejneného videa je zrejmé, že triaška trvala dlhšiu dobu. Podľa svedkov ťažkosti trvali asi dve minúty a kancelárka si neustále prekladala ruky, zrejme aby získala nad telom opäť kontrolu.

Na následnej tlačovej konferencii sa už usmievala a vyhlásila, že je v poriadku a že nie je nutné si o ňu robiť starosti. O tom, že Merkelová sa cíti dobre, hovorila podľa agentúry Reuters aj jej hovorkyňa s tým, že kancelárkin program nebol nijako zmenený.

Opakovala sa tak podobná situácia z polovice júna, kedy sa kancelárka triaške čelila pri vítaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vtedy to vysvetlila tým, že bola dehydrovaná a že jej pomohlo vypiť niekoľko pohárov vody.

O zhruba týždeň neskôr pri menovaní novej ministerky spravodlivosti Christine Lambrechtovej sa tiaška vrátial. Denník Stuttgarter Zeitung s odvolaním sa na vládne kruhy uviedol, že v druhom prípade bola na vine psychika, lebo sa Merkelovej vrátila spomienka na predchádzajúcu indispozíciu.

​Merkelová sa podľa informácií denníka nechala dôkladne vyšetriť, ale lekári žiadny problém nezistili.

Experti vážnu chorobu vylúčili

Portál Focus Online o kancelárkinom chvení hovoril s expertmi už po prvom prípade. Jakob Berger z bavorského zväzu všeobecných lekárov vtedy vylúčil, že by Merkelovú trápila vážna choroba, lebo triaška bola krátka, nastala vo veľkej horúčave a kancelárka potom bez ťažkostí Zelenského odprevadila do svojho sídla.

Po druhom incidente Berger už však možnosť vážnej choroby nechal otvorenú a povedal, že je nutné dôkladne Merkelovú vyšetriť a dôvody chvenia vysvetliť.

Povedal tiež, že príčin môže byť celá rada vrátane dehydratácie, ale tiež neurologických ťažkostí.

Dehydratácia tentoraz vylúčená

Teraz Berger vylučuje, že by príčinou mohla byť dehydratácia, pretože sa domnieva, že kancelárka celkom iste na pitný režim dbá. Predpokladá tiež, že podstúpila vyšetrenie u odborníkov, ale pretože žiadne podrobnosti k tomu zverejnené neboli, považuje výsledky za súkromné.

Špekulovať o možných príčinách označil za "mlátenie prázdnej slamy", pretože ich môžu byť stovky, ku ktorým je možné dospieť len dôsledným vyšetrením a pozorovaním.

Merkelová je kancelárkou od roku 2005, a je tak roky vystavená vysokému pracovnému tempu a veľkému tlaku. Aj preto lekári političke, ktoré v apríli zomrela matka, odporučili, aby si oddýchla.

01 - Modified: 2023-10-04 08:42:13 - Feat.: - Title: Nemcov desí chabá ekonomika aj migrácia. Zo zmätku ťaží silnejúca antisystémová strana 02 - Modified: 2023-04-17 20:03:42 - Feat.: - Title: Merkelovej udelili najvyššie štátne vyznamenanie Nemecka. Zmenila svet aj Európu, odkazujú štátnici 03 - Modified: 2023-02-20 13:54:20 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vtipkári tvrdia, že Merkelovú nachytali telefonátom v mene Porošenka 04 - Modified: 2022-12-10 05:40:11 - Feat.: - Title: Putin: Z vyhlásení Merkelovej o Ukrajine som sklamaný. Od Nemecka som čakal úprimnosť 05 - Modified: 2022-12-07 15:55:47 - Feat.: - Title: Merkelová priznala chyby v politike voči Rusku: Na agresivitu Kremľa sme mali reagovať rýchlejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:28