Matteo SalviniReuters
StoryEditor

Salviniho usvedčuje tajná nahrávka. Ruské peniaze mu majú pomôcť zmeniť Európu

10.07.2019, 21:00
Autor:
ČTKČTK
Šéf Ligy a taliansky premiér Matteo Salvini sústavne tvrdí, že z Ruska nikdy nedostal ani rubeľ.

V Taliansku ožila kauza údajného ruského financovania vládnej nacionalistickej strany Liga. O tom, že jej zástupca minulý október rokovali v moskovskom hoteli s predstaviteľmi Kremľa o tajnom financovaní tejto vládnej strany, informoval už vo februári na svojom webe týždenník L'Espresso.

Americký portál Buzzfeed v stredu priniesol nahrávky z tohto stretnutia. Šéf Ligy Matteo Salvini sústavne tvrdí, že z Ruska nikdy nedostal ani rubeľ.

Týždenník L 'Espresso, ale aj Buzzfeed priznávajú, že nie je jasné, či bola dohoda uzavretá a či Liga nakoniec ruské peniaze dostala.

Kauza ožila

Opozícia opakovane žiada Salviniho, nech kauzu vysvetlí. "Už som v minulosti podal žalobu (proti tým, čo tvrdia, že Liga má peniaze z Ruska), urobím to aj dnes, zajtra a pozajtra. Čo sa týka ruského financovania, nikdy som nedostal ani jeden rubeľ, ani euro , ani dolár, ani liter vodky," reagoval Salvini na zverejnenie nahrávok.

Podľa denníka L'Espresso sa s trojicou Rusov v moskovskom hoteli Metropol stretol Salviniho bývalý hovorca Gianluca Savoini a dvaja ďalší Taliani minulý rok 18. októbra.

"Vyjednávajú podmienky dohody, vďaka ktorej by Salviniho strana získala milióny dolárov pôvodom z ruskej ropy cez tajný (finančný) tunel," píše Buzzfeed.

"Budúci máj sa konajú európske voľby. Chceme Európu zmeniť. A nová Európa musí mať blízko k Rusku ako predtým, pretože si chceme získať späť svoju suverenitu. Salvini je prvý, kto chce Európu zmeniť. Spolu s našimi európskymi spojencami," hovorí jeden z Talianov anglicky na nahrávke.

Salvini, ktorý má na zázname prezývku "európsky Trump", sa vtedy v Moskve oficiálne zúčastnil obchodnej konferencie. "O čom hovorili? O transakcii, ktorá mala pomôcť financiám Ligy, posilniť ich pred európskymi voľbami: o dodávkach 250-tisíc ton nafty s nízkym obsahom síry mesačne po dobu jedného roka. Čo celkovo predstavuje tri milióny ton nafty za dvanásť mesiacov," napísal L ' Espresso, podľa ktorého by po predaji nafty talianskou spoločnosťou skončili na konte Ligy tri milióny eur.

V celej transakcii mala figurovať aj talianska energetická spoločnosť Eni.

Velebí Putina

Savoini teraz predsedá kultúrnemu združeniu Lombardia-Rusko, ktorého aktivity ruské médiá spravidla chvália rovnako ako zamietavý postoj Ligy k protiruskými sankciám.

Ruské médiá tohto muža, ktorý sa oženil s Ruskou, nazývajú Salviniho poradcom. Podľa talianskych médií Savoini sprostredkováva šéfovi Ligy kontakty v Rusku.

Hoci bývalý hovorca šéfa Ligy nezastáva žiadnu oficiálnu funkciu vo vláde, Salviniho na všetkých cestách do Moskvy sprevádza.

To on uzavrel spojenectvo Ligy s Putinovou stranou Jednotné Rusko a od samého začiatku viedol rokovania o ruskom financovaní Ligy, tvrdí L'Espresso.

Do Ruska, na Krym a do Donbasu uskutočnil desiatky ciest. Svoje sympatie k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi taliansky vicepremiér Salvini nikdy neskrýval.

"Ľudí, ako je on (Putin), ktorým leží na srdci záujem občanov, by sme (v Taliansku) potrebovali desiatky," nechal sa počuť. Vrátim sa do Talianska s presvedčením, že, sláva bohu, existuje Putin, ktorý má jasné názory na mier na celom svete," povedal vlani v októbri cestou z Moskvy.

01 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 02 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 03 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 05 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:37