Matteo SalviniReuters
StoryEditor

Talianska prokuratúra vyšetruje možné nezákonné financovanie Salviniho strany z Ruska

11.07.2019, 19:06
Autor:
TASRTASR
Matteo Salvini obvinenia dôrazne poprel a pohrozil podaním žaloby.

Talianska prokuratúra vyšetruje možné nezákonné financovanie pravicovo-populistickej strany Liga Severu (LN) talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho.

S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie hlavného milánskeho prokurátora Francesca Greca o tom informovala agentúra DPA.

"Skúmame tento prípad, aby sme videli, či došlo k porušeniu zákona," uviedol Greco.

Podľa skorších zistení talianskych agentúr Adnkronos a ANSA ide o zločin "medzinárodnej korupcie", pričom v tejto súvislosti už mali byť uskutočnené aj prvé vypočúvania.

Americký internetový portál BuzzFeed ešte v stredu avizoval, že vlastní zvukové nahrávky z tajného stretnutia dôverníkov Salviniho a ruského prezidenta Vladimira Putina v jednom z moskovských hotelov.
Takéto stretnutie sa údajne uskutočnilo pri príležitosti Salviniho cesty do Moskvy v októbri minulého roka.

Nahrávky majú potvrdzovať správu talianskeho týždenníka L'Espresso z februára, podľa ktorej sa vtedy rokovalo o skrytom financovaní kampane LN pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP).

Médiá tvrdia, že účastníci stretnutia hovorili o dodávkach ropy do Talianska prostredníctvom ruského koncernu. Z vyjednanej "zľavy" mala profitovať práve Salviniho strana, a to so ziskom "desiatok miliónov dolárov".

Samotný Salvini tieto informácie dôrazne poprel a pohrozil podaním žaloby. "Nikdy som nevzal od Ruska jediný rubeľ, euro, dolár či liter vodky," napísal na Facebooku. Talianske opozičné strany mu však neveria a požadujú, aby záležitosť vysvetlil na pôde parlamentu.

Proticudzinecky zameraná LN, ktorá od júna 2018 v Taliansku vládne v koalícii s populistickým Hnutím piatich hviezd, uzavrela podobne ako FPÖ dohodu o spolupráci so stranou Jednotné Rusko spriaznenou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pripomenula agentúra APA.

Salvini sa vyslovil proti sankciám EÚ voči Rusku a opakovane navštívil Moskvu. Minulý štvrtok sa stretol v Ríme s Putinom, ktorého predtým prijal vo Vatikáne pápež František.

01 - Modified: 2022-03-09 12:25:53 - Feat.: - Title: Putinov podporovateľ Salvini obrátil kabát a na hraniciach víta utečencov. Poľský starosta ho vysmial 02 - Modified: 2020-02-12 14:22:31 - Feat.: - Title: Salvini prišiel o imunitu, senátori ho vydali na trestné stíhanie za únos 03 - Modified: 2019-08-21 20:28:52 - Feat.: - Title: Nové voľby či rekonštrukcia vlády. V Ríme vládne neistota 04 - Modified: 2019-08-17 14:12:06 - Feat.: - Title: Talianska prokuratúra vyšetruje Salviniho pre odmietnutie lode s migrantmi 05 - Modified: 2019-08-10 17:49:02 - Feat.: - Title: Salvini vyzýva na rýchle určenie termíu predčasných volieb v Taliansku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:24