Reuters
StoryEditor

Reakcie médií na zvolenie von der Leyenovej: Bude odvážna alebo len bábkou Macrona a Merkelovej?

17.07.2019, 10:45
Autor:
ČTKČTK
Mnoho európskych denníkov upozorňuje na slabú pozíciu von der Leyenovej, ktorá získala pri hlasovaní len o deväť hlasov viac, než potrebovala.

Budúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová bude musieť vo svojej novej funkcii hľadať kompromisy a stavať mosty medzi jednotlivými štátmi rozhádanej Európskej únie.

​V reakcii na utorkové zvolenie doterajšie nemeckej ministerky obrany to dnes píše európska tlač. Mnoho denníkov upozorňuje na slabú pozíciu von der Leyenovej, ktorá získala pri hlasovaní v Európskom parlamente len o deväť hlasov viac, než potrebovala.

Nové väčšiny sú krehkejšie

Autori niektorých komentárov však očakávajú, že von der Leyenová by mohla byť veľmi silnou a samostatnou postavou európskej politiky.

"Ursula von der Leyenová bude musieť uspokojiť dopyt po niekom, kto bude stavať mosty. Časy, keď EÚ riadila neformálna veľká koalícia konzervatívcov a sociálnych demokratov, sú už preč. Nové väčšiny sú oveľa krehkejšie," uviedol v komentári švajčiarsky denník Tages-Anzeiger.

Podľa neho toho von der Leyenová europoslancom mnoho sľúbila, nebude všk schopná splniť nič, ak nebude mať podporu členských štátov a europarlamentu. "Zdá sa však, že kompromis sa v poslednej dobe stal skôr nadávkou," upozornil denník.

​Bez kompromisov podľa neho hrozí von der Leyenovej, že sa stane predsedníčkou EK bez väčšieho vplyvu a moci.

Tiež dánsky denník Jyllands-Posten v dnešnom komentári uvádza, že von der Leyenová bude vo svojej novej funkcii musieť hľadať predovšetkým kompromisy. "Je kompetentná, spoľahlivá a je pokračovateľkou nemeckej tradície umenia kompromisu," napísal denník.

Tieň kuloárovej politiky

To, že bola nemecká politička do čela EK zvolená tak tesne, podľa denníka Jyllands-Posten vypovedá skôr než o jej kvalitách o tom, ako hlboko je EÚ roztrieštená. "Na novú predsedníčku čaká teraz veľká úloha: zbierať, zjednocovať a udávať kurz, ktorý si zaslúži prívlastok európsky," dodal.

Tiež holandský denník De Volkskrant upozorňuje na skutočnosť, že von der Leyenovú podporilo 383 europoslancov, teda len o deväť viac než bolo minimálnych 374.

"Tesná väčšina, ktorú sa možno podarilo dosiahnuť len vďaka euroskeptikom a britským poslancom, ktorí čoskoro odídu, oslabuje východiskovú pozíciu (von der Leyenovej)," napísal denník.

Podľa rakúskeho denníka Der Standard nebolo rozhodnutie podporiť von der Leyenovú pre množstvo poslancov vôbec ľahké. "Tieň kuloárovej politiky, ktorá tomu predchádzala, sa bude nad jej predsedníctvom vznášať ešte dlho," napísal.

Možno bude samostatnejšia než predchodcovia

Na tom, aká bude Ursula von der Leyenová predsedníčkou Európskej komisie, sa európske denníky príliš nezhodujú.

Podľa talianskych novín Corriere della Sera by mohla byť aj vzhľadom na krajinu, z ktorej pochádza, veľmi silnou postavou európskej politiky. "Možno bude pôsobiť samostatnejšie než mnoho jej predchodcov," napísal denník.

Podľa neho k sile von der Leyenovej prispeje aj to, že v jej osobe sa do čela Európskej komisie dostane prvýkrát žena.

"Má veľký talent, pokiaľ ide o to, ako vysvetľovať politiku, ako ju mediálne prezentovať a činiť uchopiteľnú. Z toho môže Brusel bezpochyby profitovať," napísal švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

Bude odvážna alebo bábka? 

O schopnostiach von der Leyenovej vo svojom komentári naopak pochybuje britský denník The Times.

Podľa neho existujú pochybnosti, či bude mať nemecká politička, ktorú "inštalovali Angela Merkelová a Emmanuel Macron", dostatok odvahy a sily, aby utvárala európsku politiku, alebo bude "proste len bábkou francúzskeho prezidenta a nemeckej kancelárky".

Programu von der Leyenovej sa venuje španielska La Vanguardia. Označila ho za "značne sociálny a ekologický". "Päťsto miliónov európskych občanov teraz očakáva pokroky, nie kroky späť a stagnáciu," napísali noviny.

Podľa maďarského denníka Magyar Nemzet súčasný stav EÚ nedovoľuje nič iné, než "politicky korektnú, úplne bezfarebnú a sterilnú komisiu na čele s predsedníčkou, ktorá toho vie viac než my o zákulisných dohodách, ale o to menej o skutočných problémoch".

01 - Modified: 2019-07-04 09:43:52 - Feat.: 0 - Title: Pyrrhovo víťazstvo Vyšehradu, píšu európske médiá o výbere von der Leyenovej 02 - Modified: 2019-07-10 19:25:52 - Feat.: 0 - Title: Von der Leyenová: Brexit sa môže opäť odložiť, ak Británia potrebuje viac času 03 - Modified: 2019-07-16 09:03:53 - Feat.: 0 - Title: Von der Leyenovej prejav k europoslancom: Hovorila o minimálnej mzde aj migrácii 04 - Modified: 2019-07-16 17:55:26 - Feat.: 0 - Title: Vysmiala Sulíka, čelila kritike za plagiátorstvo. Kto je Junckerova nástupkyňa 05 - Modified: 2019-07-16 20:37:54 - Feat.: 0 - Title: Leyenová vyzve členské štáty, aby predložili návrhy na eurokomisárov 06 - Modified: 2019-07-16 18:27:41 - Feat.: 0 - Title: Europoslanci rozhodli. Zvolili Leyenovú za šéfku Komisie 07 - Modified: 2019-07-17 05:39:16 - Feat.: 0 - Title: Európa chce spoločnú „minimálku“
01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:47