Reuters
StoryEditor

Pobehovali ako idioti, povedal Timmermans o vyjednávačoch brexitu. Vyslúžil si ostrú kritiku

18.07.2019, 13:21
Autor:
ČTKČTK
Prvého podpredsedu Európskej komisie označili v Británii za jeho výroky hlúpym chlapcom.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v rozhovore s BBC vyhlásil, že keď britskí vyjednávači prišli v roku 2017 do Bruselu k rozhovorom o brexite, "pobehovali sem tam ako idioti".

Dodal, že ho úroveň britského vyjednávania šokovala, pretože očakával brilantný výkon, ale diplomati neboli v začiatkoch rokovaní pripravení. Námestník britského ministerstva pre brexit Martin Callanan dnes Timmermansove slová označil za detinské urážky a Timmermansa osobne za "hlúpeho chlapca", píše agentúra AP.

"Pobehovali ako idioti"

"Mysleli sme si, akí sú vynikajúci," povedal Timmermans v relácii Panorama, ktorú BBC odvysiela dnes večer a z ktorého už zverejnila úryvky. "Že v nejakom kúte kdesi vo Westminsteri majú knihu v štýle Harryho Pottera so všetkými triky a vecami, čo robiť."

Potom však videl vtedajšieho ministra pre brexit Davida Davisa hovoriť na verejnosti a jeho názor sa zmenil. "Videl som, že neprichádza, nekoná, predvádza sa inde a pomyslel som si:'Kriste, oni nemajú plán, oni nemajú plán'." To bolo podľa neho šokujúce vzhľadom na škody, ktoré nepripravenosť spôsobila.

"Hodiny tikajú a vy nemáte plán. Bolo to ako keď slobodník Jones (v Británii známa seriálová postava, pozn. red.) kričal 'nepanikárte, nepanikárte'. Pobehovali dookola ako idioti," vyhlásil Timmermans.

Hlúpy chlapec

Callanan podľa AP reagoval, že Timmermans trúsi detinské urážky ohľadom britského vyjednávania, a nazval ho hlúpym chlapcom. To je podľa AP tiež narážka na britský sitcom Dad 's Army, kde vystupuje spomínaný slobodník Jones. Výraz "stupid boy" je podľa AP slávnu hláškou z tohto humoristického seriálu. "Diplomatický jazyk je v trape," komentovala to agentúra.

Briti odhlasovali odchod z Európskej únie v referende v roku 2016. Brexit bol však odložený, pretože sa premiérke Therese Mayovej nepodarilo dohodu o rozvode presadiť v parlamente. Nový termín brexitu je 31. októbra.

Budúci týždeň bude mať krajina po prebiehajúcom hlasovaní členov konzervatívnej strany nového premiéra, podľa prieskumov sa ním stane niekdajší minister zahraničia Boris Johnson. O jeho prístupe v počiatkoch rokovaní o brexitu Timmermans vyhlásil, že sa mu nezdal úplne úprimný. "Vždy som mal pocit, že hrá nejaké hry," dodal.

Timmermans nie je prvým únijným predstaviteľom, ktorý si kvôli dlhotrvajúcim rokovaniam o brexite nebral servítky. Predseda Európskej rady Donald Tusk sa vo februári zamyslel nad tým, ako asi vyzerá miesto v pekle pre zástancov britského odchodu z EÚ, ktorí preň nemajú konkrétny plán.

V marci potom vyhlásil, že v pekle je miesta dosť. Reagoval tak na otázku novinárky, či by na toto miesto mali byť poslaní aj britskí poslanci, ktorí nechcú schváliť dohodu premiérky Mayovej o podmienkach brexitu. Nadávku však nepoužil.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:02