Pixabay
StoryEditor

Revolučný nápad či "cynická provokácia?" Ruské ministerstvo chce vyhlásiť pivo za nealkoholický nápoj

21.07.2019, 08:11
Autor:
ČTKČTK
Návrh ruského ministerstva vyvolal medzi poslancami zdesenie.

Ruské ministerstvo priemyslu a obchodu prišlo s revolučným nápadom vyhlásiť pivo za nealkoholický nápoj. Informovala o tom agentúra RBK s odkazom na text rozvojovej obchodnej stratégie na nasledujúcich šesť rokov.

Pivovary prijali správu s nadšením, v poslaneckých kruhoch podľa agentúry TASS plán vyvolal šok. Jeden z poslancov chce ministerstvo zažalovať.

Alkohol je v Rusku chronický problém, v niektorých regiónoch desaťročia decimuje hlavne mužskú populáciu.

Občasné vládne ozdravné programy hraničiace s prohibíciou zostávajú bez výsledku.

Ministerstvo chce oživiť trh

Úrady manévrujú s cenovou reguláciou, znižovanie cien však epidémiu alkoholizmu len zhoršuje, zvyšovanie zas podnecuje nebezpečnú domácu produkciu, pri ktorej hrozia otravy metanolom.

Ministerskí úradníci si od svojho návrhu sľubujú oživenie trhu, ktorý je v Rusku v kríze okrem iného aj v dôsledku západných sankcií.

Pivovary tvrdia, že doterajšia právna úprava regulujúca predaj alkoholu, údajne jedna z najtvrdších na svete, je voči pivu diskriminačná. Výrobcovia tvrdého alkoholu, teda hlavne vodky, naopak na zmenu nevidia dôvod.

Poslanec hrozí žalobou

Medzi poslancami podľa ruských médií vyvolal ministerský návrh zdesenie. Za bezzásadovú a cynickú provokáciu označil plán bývalý ruský hlavný hygienik, poslanec Štátnej dumy Gennadij Oniščenko.

"To teraz budeme pivo predávať v školách a predpisovať dojčiacim matkám, aby sme zvýšili laktáciu?" komentoval ironicky v rozhovore s novinármi ministerský zámer. Na pôvodcu nápadu chce podať žalobu.

Podľa nezávislých expertov nespadol návrh ministerstva obchodu z neba, pretože pivo bolo v Rusku na zoznam alkoholických nápojov zaradené až v roku 2011.

Dovtedy predaj nepodliehal obmedzeniam, takže postupne sa tento nápoj dostal na prvé miesto v zozname príčin alkoholizmu.

Dnes zákon zakazuje jeho nočný predaj, pivo sa nesmie predávať v pouličných stánkoch a neprípustná je jeho distribúcia v plastových fľašiach s objemom nad poldruha litra.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 19:08