StoryEditor

Veľká Británia zakáže dohody, ktoré obetiam sexuálneho zneužívania zapchávajú ústa

24.07.2019, 10:00
Kvôli dohodám o mlčanlivosti obete sexuálneho zneužívania nemôžu ísť napríklad vypovedať na políciu.

Vo Veľkej Británii zakážu zamestnávateľom používať dohody o zachovaní mlčanlivosti (NDAs). Zamestnanci, ktorí čelia obťažovaniu na svojom pracovisku, totiž nemôžu ísť kvôli nim na políciu, osloviť právnikov alebo zdravotníkov a rozprávať o zneužívaní na pracovisku.  

Tieto dohody sa zvyknú v Spojenom kráľovstve nazývať aj „dáviace dodatky“. V komerčnej sfére sa zvyknú používať pri ochrane informácií o spoločnosti a obchodného tajomstva. Pod drobnohľad sa však dostali po tom, čo vyšiel na povrch škandál o sexuálnom znásilnení u Harveya Weinsteina spred dvoch rokov. Tento hollywoodsky filmový magnát mal používať práve tieto dohody na umlčanie svojich obetí.

Britská vláda navrhla v nedeľu nový zákon, ktorý by zakazoval dohody o mlčanlivosti, ktoré by ľuďom bránili povedať informácie policajtom, doktorom či právnikom.

Zamestnanci, ktorí už podpísali dohodu o mlčanlivosti, dostanú nezávislé právoplatné poradenstvo pod záštitou tohto nového zákona. „Ako sme nedávno videli v médiách, existuje veľa zamestnávateľov, ktorí používajú NDAs, aby zatajovali svoje kriminálne činy na pracovisku, ako napríklad sexuálne obťažovanie či rasistickú diskrimináciu,“ povedala Kelly Tolhurst, britská ministerka pre maloobchody. „Nový zákon vykorení zneužívanie, posvieti si na neprípustné pracovné podmienky a bude chrániť jednotlivcov,“ povedala vo svojom nedeľnom stanovisku.

Dohody zapchávajúce ústa sa vo Veľkej Británii dostali do centra pozornosti aj kvôli globálnemu hnutiu proti sexuálnemu obťažovaniu a znásilňovaniu „Me too“.

Britská parlamentná komisia začala ešte v novembri skúmať, či by dohody o mlčanlivosti mali byť úplne zakázané alebo povolené v obmedzenom rozsahu. Zaoberala sa aj otázkami, ako náročné je pre obeť vyhľadať pomoc a či by spoločnosti mali vykazovať typy a počty použitých tajných dohôd.

„Používanie týchto dohôd je len časť problému zneužívania na pracovisku a diskriminácie, a zamestnávatelia musia svojich zamestnancov chrániť pred takýmito strašnými činmi, než k nim vôbec dôjde,“ povedala Rebecca Hilsenrath, šéfka britskej Komisie pre rovnosť a ľudské práva.

Vo Veľkej Británii je to 40 percent žien a 18 percent mužov, ktorí zažili sexuálne obťažovanie vo svojej práci. Uvádza to prieskum verejnej mienky organizácie ComRes z roku 2017.

Agentúra Spojených národov Medzinárodná organizácia práce (ILO) v júni prijala dohodu proti násiliu a obťažovaniu na pracovisku.

Článok vznikol spracovaním pôvodného článku z dielne Thomson Reuters Foundation s explicitným súhlasom vedenia organizácie v rámci spolupráce na projekte Svet medzi riadkami.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-21 14:00:00 - Feat.: - Title: Po Elvisovi prichádza na rad Jackson. Hudobná dráma o kráľovi popu by mala prísť do kín budúci rok 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:40