StoryEditor

Únos zahaľujú nejasnosti

15.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Včerajšia rukojemnícka dráma v Iraku má už prvú personálnu dohru. Z ministerského kresla sa rozhodol dočasne odstúpiť minister vysokého školstva Ábid Zijáb Adžíl. Časť zodpovednosti za zlyhanie bezpečnosti priznáva sebe.

Včerajšia rukojemnícka dráma v Iraku má už prvú personálnu dohru. Z ministerského kresla sa rozhodol dočasne odstúpiť minister vysokého školstva Ábid Zijáb Adžíl. Časť zodpovednosti za zlyhanie bezpečnosti priznáva sebe. Napriek tomu zostáva situácia okolo únosu stále nejasná. Verejnosti nie je známe, koľko obetí uniesli, koľkých z nich už prepustili, ani totožnosť ozbrojených únoscov, ktorí sa prezliekli za policajtov. O motíve činu sa vedú len dohady. Jediné, čo sa dá s istotou povedať je, že išlo o najväčší únos v Iraku od začiatku vojny.
Podľa informácií ministerstva školstva, polícia už oslobodila asi 70 rukojemníkov. Údaje o počtoch sa medzi ministerstvami školstva a ministerstvami vnútra značne líšia. Sunnitský minister vysokého školstva Adžíl tvrdí, že uniesli 150 osôb. Minister vnútra, šíit Džavád Bulání, hovorí o počte 40 až 50. Úrad irackého premiéra Núrího Málikího uvádza ešte nižší počet. Podľa neho je z 39 unesených už 37 ľudí na slobode. Minister školstva Adžíl však trvá na tom, že je ešte 70 ľudí, o ktorých sa nič nevie.
"Nebudem vykonávať funkciu, kým nie sú na slobode. Ak nemôžem ochrániť životy ľudí zo svojho ministerstva, či už profesorov, zamestnancov alebo študentov, nemá zmysel, aby som zostal v úrade," vysvetlil minister Adžíl. Dodal, že do úradu sa vráti, až prepustia všetkých rukojemníkov.
Iracký premiér Málikí požaduje rýchle zatknutie páchateľov únosu. "Chcem za každú cenu tých, ktorí stoja za únosom, a to som dal jasne na vedomie ministrovi vnútra," povedal premiér. Študentov Bagdadskej univerzity dnes povedal, že mu nestačí len prepustenie rukojemníkov. Trvá na vypátraní páchateľov a ich potrestaní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:40