Protesty v HongkonguTASR/AP
StoryEditor

V Hongkongu opäť demonštrovali tisíce ľudí. Proti kontroverznému zákonu

28.07.2019, 11:52
Autor:
TASRTASR
Masové protesty sa začali v Hongkongu minulý mesiac. Vyvolal ich návrh uvedeného kontroverzného zákona o extradícii, podľa ktorého by osoby podozrivé zo spáchania trestného činu mali byť vydávané orgánom v pevninskej Číne.

Tisícky ľudí opäť demonštrovali v nedeľu v uliciach vládnych a obchodných štvrtí Hongkongu a protestovali proti kontroverznému extradičnému zákonu a správaniu sa úradov voči opozícii, píše agentúra DPA.

Na proteste sa zúčastnili ľudia všetkých vekových kategórií a kričali heslá ako "Dajte preč ten zlý zákon!" alebo "Pridajte olej!", čo je v čínštine výraz vyjadrujúci dodanie odvahy.

"Chceme, aby extradícia bola odstránená, avšak - a to predovšetkým po júnových a júlových protestoch - už nesúhlasíme len s týmto zákonom, ale nesúhlasíme najmä s vládou a políciou," povedal novinárom demonštrant menom Leo Wu.

Wu dodal, že na nedeľnú manifestáciu v hongkonských uliciach prišiel, aby vyjadril protest proti násiliu voči demonštrantom, ku ktorému došlo minulý víkend, a proti policajnej brutalite voči mladším a extrémistickejšie naladeným protestujúcim.

V nedeľu popoludní nebolo badať v Hongkongu príliš veľa policajtov, avšak policajná prítomnosť v uliciach sa v priebehu dňa pravdepodobne zvýši, domnieva sa DPA.

Masové protesty sa začali v Hongkongu minulý mesiac. Vyvolal ich návrh uvedeného kontroverzného zákona o extradícii, podľa ktorého by osoby podozrivé zo spáchania trestného činu mali byť vydávané orgánom v pevninskej Číne.

Napriek tomu, že návrh zákona bol už odvtedy stiahnutý, obyvatelia stále vychádzajú do ulíc a protestujú proti politike správkyne Hongkongu Carrie Lamovej.

Dožadujú sa priamych volieb, rozpustenia aktuálneho hongkonského zákonodarného zboru a vyšetrenia údajného policajného násilia.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-11 07:45:28 - Feat.: - Title: Hongkong bez udania dôvodu vyhostil Poľku pracujúcu pre Reportérov bez hraníc 05 - Modified: 2024-04-10 05:31:07 - Feat.: - Title: Požiar vo veľkej bytovej budove v Hongkongu zabil piatich ľudí, ďalších 27 zranil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:48