Protesty v MoskveReuters
StoryEditor

V Moskve zatkli kvôli protestom 1 400 ľudí. Únia zásah polície odsúdila

28.07.2019, 14:30
Autor:
ČTKČTK
V Moskve boli kvôli protestu posilnené bezpečnostné opatrenia, ešte pred protestom vykonávala polícia aj domové prehliadky.

Takmer 1 400 ľudí zadržala podľa najnovšej bilancie polícia v centre Moskvy pri sobotňajšej nepovolenej demonštrácii, ktorú zvolala opozícia kvôli vylúčeniu časti kandidátov z komunálnych volieb.

Oznámil to dnes portál OVD-Info, ktorý sa špecializuje na policajné zákroky. Ruské tlačové agentúry TASS a RIA-Novosti hovoria o 1 074 zatknutých. Hromadné zatýkanie v noci na dnes odsúdila šéfka únijnej diplomacie Federika Mogheriniová.

Demonštrácia trvala viac ako sedem hodín

Sobotňajšej protestnej akcie sa podľa polície zúčastnilo 3 500 osôb, podľa organizátorov prišlo najmenej päťtisíc ľudí. Portál OVD-Info uvádza, že zadržaných bolo 1 373 ľudí.

Ruské úrady zatiaľ neoznámili, akým obvineniam dotyční čelia. Agentúra Reuters uviedla, že policajti ľudí zatýkali ešte pred začatím akcie a nakladali ich do pristavených autobusov.

V Moskve boli kvôli protestu posilnené bezpečnostné opatrenia, ešte pred protestom vykonávala polícia aj domové prehliadky. Niektorí aktivisti boli podľa Reuters zatknutí dvakrát, keď sa po svojom prepustení vrátili späť na miesto protestu.

Polícia zatýkala tiež náhodných okoloidúci, ktorí sa ocitli v zlý čas na zlom mieste. Demonštrácia trvala viac ako sedem hodín.

Najprv sa konala pri moskovskej radnici a potom sa protestujúci presunuli na námestie vzdialené asi kilometer odtiaľ. Policajti pri zásahu proti demonštrantom použili okrem iného obušky, uviedol spravodajský portál BBC News.

Únia zásah odsúdila

Zásah polície odsúdila šéfka únijnej diplomacie Mogheriniová. "Toto zatýkanie a neúmerné použitie sily proti pokojným protestujúcim zase znovu podkopáva základné slobody vyjadrovania, združovania a zhromažďovania sa," uviedla hovorkyňa Mogheriniovej.

"Tieto základné práva sú napísané v ruskej ústave a my očakávame, že budú chránené," dodala s tým, že tiež očakáva, že Rusko bude dodržiavať pri usporadúvaní komunálnych volieb svoje medzinárodné záväzky, predovšetkým tie plynúce z členstva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Opozičný predák Alexej Navaľnyj, ktorého súd v stredu poslal na 30 dní do väzenia za to, že minulú sobotu vyzýval k protestom, bol dnes ráno podľa vyjadrenia hovorkyne opozičného hnutia prevezený do nemocnice kvôli silnej alergickej reakcii.

Navaľnyj podľa vyjadrenia hovorkyne nikdy predtým na podobné zdravotné ťažkosti netrpel, čo reakciu vyvolalo, nie je zatiaľ známe. Momentálne je už opozičný predák späť na policajnej stanici a jeho zdravotný stav je "uspokojivý".

Komunálne voľby sa v Moskve uskutočnia 8. septembra. Pôjde v nich o 45 miest v moskovskom sneme, avšak volebná komisia vopred vylúčila kandidatúru niekoľkých desiatok nezávislých kandidátov. Šéfka ruskej ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová vyhlásila, že demonštrácie rozhodnutie úradov ohľadom vylúčení časti kandidátov nezmenia.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:16