Reuters
StoryEditor

"Úplne stupídny plán." Francúzsky minister tvrdo reagoval na Trumpovu vyhrážku s vínom

30.07.2019, 23:12
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident pohrozil Francúzsku, že uvalí na jeho víno osobitnú daň.

Ako "absurdný" a "úplne stupídny" dnes klasifikoval francúzsky minister poľnohospodárstva Didier Guillaume plán amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť v odvete za digitálnu daň clo na francúzske víno.

Guillaume sa v rozhovore v televízii BFM TV ohradil aj voči Trumpovmu výroku, že americké víno je lepšia ako francúzske.

Šéf Bieleho domu sa v tomto zmysle vyjadril v piatok potom, čo Francúzsko ako prvá väčšia ekonomika zaviedla osobitnú daň pre veľké technologické spoločnosti označované vo Francúzsku ako GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple).

"Francúzsko práve zaviedlo digitálnu daň na naše skvelé americké technologické firmy. Ak od nich má niekto vyberať dane, je to ich domovská krajina, Spojené štáty. Čoskoro oznámime významný recipročný krok na Macronovu nerozumnosť. Vždy som hovoril, že americké víno je lepšie ako francúzske," napísal Trump na Twitteri.

"Samozrejme, že mám z poplatku obavy, ale toto je absurdné," reagoval dnes francúzsky minister poľnohospodárstva. "Je absurdné v rámci politickej a ekonomickej debaty povedať: 'Vy daníte GAFA, tak my zdaníme vaše víno.' Je to úplne stupídne," pokračoval. Trojpercentná daň na príjmy digitálnych gigantov vo Francúzsku podľa neho nemá nič spoločné s medzinárodným obchodom.

"Každopádne sa budeme snažiť (s USA) vyjednávať," dodal Giullaume. Trump podľa neho novými poplatkami Francúzsku tento rok pohrozil už tretíkrát a je potrebné počkať, či sa jeho slová premenia na skutočnosť.

Guillaume zároveň reagoval na časť Trumpovho tweetu týkajúceho sa kvality francúzskeho a amerického vína. "Americké víno nie je lepšie ako to francúzske," povedal. Spravodajský web BBC k záležitosti poznamenal, že Trump nepije alkohol. Prezident k svojmu piatkovému vyjadreniu neskôr uviedol, že na amerických vínach sa mu páči "ako vyzerajú".

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:41