Reuters
StoryEditor

Putin povolal armádu. Dym z obrovských požiarov dorazil už aj do metropoly Mongolska

31.07.2019, 11:47
Autor:
ČTKČTK
Postupujúci živel môže mať dlhodobý vplyv na klimatické zmeny a urýchliť otepľovanie, môže aj zosilniť topenie ľadovcov.

Lesné požiare v ázijskej časti Ruska likvidujú porast na ploche viac ako troch miliónov hektárov a pokusy o hasenie väčšiny z nich ruské úrady vzdali. Napísala to dnes agentúra Interfax. Dym komplikuje život miliónom ľudí, prenikol už aj na územie Mongolska a v utorok zasiahol hlavné mesto Ulanbátar, napísala agentúra Nová Čína. Prezident Vladimir Putin na hasenie ohňa dnes povolal armádu.

Oheň zasiahol územie s veľkosťou Belgicka. Ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti oznámilo, že na Sibíri hasiči aktívne zasahujú proti 147 požiarom, viac ako 300 ďalších ohnísk však leží v ťažko dostupných oblastiach, kde sa z rozhodnutia miestnych úradov s ohňom nebojuje.

​Živel zatiaľ nemá ľudské obete, ohrozené vraj nie sú ani väčšie mestá. Náklady na hasenie však prevyšujú škody, ktoré by oheň mohol spôsobiť, uviedol Interfax.

Vyhlásili stav ohrozenia

Putin dnes o situácii hovoril s ministrom pre mimoriadne udalosti Jevgenijom Ziničevom a po vypočutí jeho informácie vydal príkaz na zapojenie armády do hasenia požiarov na Sibíri a Ďalekom východe, informovala agentúra TASS. Z jej správy vyplýva, že plocha horiacej tajgy sa zvyšuje.

Najviac požiarov hasiči zaznamenali v Jakutsku, Krasnojarskom kraji a Irkutskej oblasti, ktorú zároveň po prudkých a dlhotrvajúcich dažďoch postihli záplavy. Podľa dnešnej správy oblastného vedenia sa tam situácia ďalej komplikuje a v rade okresov bol vyhlásený stav ohrozenia. Hladina miestnych riek stúpa a zatopených už bolo niekoľko desiatok obcí.

S ohňom na Sibíri bojuje niekoľko tisíc hasičov, nasadená bola letecká technika. Špeciálne lietadlá operujú hlavne v Krasnojarskom kraji, na ktorého celom území od začiatku týždňa platí stav ohrozenia.

Neskoro, tvrdí Greenpeace

Ministerstvo obrany do Krasnojarského kraja posiela desať lietadiel a desať vrtuľníkov s hasiacou technikou, uviedla agentúra RIA Novosti. Ministerstvo pre mimoriadne udalosti do oblasti presúva ďalších päť strojov.

Grigorij Kuksin z ruskej pobočky mimovládnej organizácie Greenpeace povedal stanici Echo Moskvy, že rozhodnutie nasadiť dodatočné zdroje na hasenie prichádza "dosť neskoro" a že už nedokáže "v zásade" zmeniť situáciu. Urobené tak malo podľa neho byť v raných fázach požiaru.

Premiér Dmitrij Medvedev, ktorý priletel do Krasnojarsku, podľa TASS postihnutým regiónom prisľúbil pomoc z federálneho rozpočtu. Zopakoval tiež, že oheň momentálne neohrozuje žiadne ľudské obydlia.

Vplyv na klimatické zmeny

Hovorca mongolskej požiarnej služby Purevžav Soronczonbold agentúre Nová Čína povedal, že dym zo sibírskych požiarov už zasiahol značnú časť Mongolska, aj keď oheň na územie štátu zatiaľ neprenikol. Od pondelka je zhoršená smogová situácia na severe krajiny a v utorok večer dym dorazil na predmestie metropoly Ulanbátar.

Americká televízia CBS dnes citovala zo správy Svetovej meteorologickej organizácie, ktorá varovala pred nebývalo silnými požiarmi v Rusku, ale aj na Aljaške a v Grónsku. Postupujúci živel môže mať dlhodobý vplyv na klimatické zmeny a urýchliť otepľovanie, podľa meteorológov môže aj zosilniť topenie ľadovcov.

Situáciu v Rusku podľa CBS komplikuje aj fakt, že tamojší záchranný systém nemá na zvládanie kalamít tak mimoriadneho rozsahu dosť peňazí.

01 - Modified: 2019-08-01 13:46:33 - Feat.: 0 - Title: Na Sibíri horí milión hektárov lesa. Požiare nikto nehasí, dym dusí aj vzdialené veľkomestá 02 - Modified: 2019-08-01 13:44:38 - Feat.: 0 - Title: Ako keby horeli všetky lesy na Slovensku. Obrovské požiare v Rusku rýchlo silnejú 03 - Modified: 2019-10-07 10:43:08 - Feat.: 0 - Title: Obrovské požiare na Sibíri je vidieť z vesmíru. Zachytila ich družica NASA 04 - Modified: 2019-08-01 13:43:29 - Feat.: 0 - Title: Požiare v Rusku sa stále šíria. Odborníci varujú pred ekologickou katastrofou
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:59