Reuters
StoryEditor

Johnson utrpel prvú porážku. V parlamente má už len tesnú väčšinu

02.08.2019, 10:59
Autor:
ČTKČTK
Plán neriadeného brexitu sa novému britskému premiérovi komplikuje.

Britskí konzervatívci utrpeli prvú volebnú porážku po nástupe nového premiéra Borisa Johnsona. Vo štvrtkových doplňovacích voľbách do Dolnej snemovne vo Walese prišli o svoje doterajšie kreslo, ktoré získali proeurópski liberálni demokrati.

Johnsonova menšinová vláda podporovaná severoírskymi unionistami (DUP) tak bude mať v parlamente ešte o niečo zložitejšiu pozíciu pri snahe vyviesť krajinu z Európskej únie za akýchkoľvek okolností.

Veľké straty opozičných strán

Konzervatívny poslanec Chris Davies, ktorého tento rok odvolali voliči pomocou petície kvôli jeho odsúdeniu za chybné hlásenie výdavkov, neuspel s druhým pokusom dostať sa do snemovne za waleský volebný obvod Brecon a Radnorshire. Porazila ho favorizovaná liberálna demokratka Jane Doddsová, ktorá v obvode s viac ako 50-tisíc voličmi získala 13 826 hlasov (43,5 percenta).

Druhý Davies dostal 12 401 hlasov (39 percent), ďaleko za ním skončili kandidáti Strany pre brexit (10,4 percenta) a labouristov. Najsilnejšia opozičná strana získala len 5,3 percenta hlasov a oproti predchádzajúcim voľbám v roku 2017 si pohoršila o viac ako 12 percentuálnych bodov.

Úplne prepadla Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá dostala len 0,8 percenta hlasov. Volilo ju dokonca menej ľudí než satirickú stranu, za ktorú kandidovala žena pod prezývkou lady Lily Ružová.

Johnson nemá mandát

Vo svojej víťaznej reči Doddsová sľúbila, že jej prvým činom vo funkcii poslankyne bude, že nájde premiéra Johnsona a povie mu, aby "sa prestal hrať s budúcnosťou našich obcí a vylúčil brexit bez dohody".

"Scvrkávajúca sa väčšina hlasov Borisa Johnsona je jasným dokladom toho, že nemá mandát vyviezť nás z EÚ," reagovala na výsledky hlasovania vodkyňa liberálnych demokratov Jo Swinsonová, ktorej strana má teraz v 650-člennej komore 13 poslancov.

"Urobím všetko pre to, aby som zastavila brexit a ponúkla alternatívnu, pozitívnu víziu ... Máme teraz v parlamente o jedného zástupcu viac, ktorý bude hlasovať proti brexitu," dodala Swinsonová, pre ktorú je víťazstvo vo waleskom obvode prvým úspechom vo funkcii šéfky strany , do ktorej nastúpila len minulý týždeň.

Agentúra Reuters však upozornila, že napriek víťazstvu proeurópskych liberálnych demokratov je počet hlasov, ktoré v obvode Brecon a Radnorshire získali strany podporujúce brexit, v kombinácii vyššie ako množstvo hlasov pre strany proeurópske. Dve strany, ktoré sa stavajú proti brexitu, Zelení a nacionalistická Plaid Cymru, však do týchto volieb kandidátov nevyslali, aby proeurópsky tábor netrieštili.

Johnsonovi strata poslanca komplikuje už tak zložitý plán vyviesť Britániu z únie na konci októbra aj za cenu prípadného odchodu bez dohody. Konzervatívci totiž majú teraz v Dolnej snemovni 310 hlasujúcich poslancov, pričom ich menšinový kabinet spolieha na podporu severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) a jej desiatich zákonodarcov.

Opozičné strany dajú po zvolení Doddsovej dohromady 319 hlasov, takže vládna väčšina sa stenčila na jeden hlas. Prípadnému divokému odchoduz EÚ sa pritom chystá zabrániť aj rad poslancov Johnsonovej strany.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:36