Skóre 3,6 (pozícia v roku 2017 - 163)Reuters
StoryEditor

"Trpezlivosť Turecka je na konci." Erdogan ohlásil novú operáciu v Sýrii

04.08.2019, 18:50
Autor:
ČTKČTK
Cieľom operácie východne od Eufratu je vytlačiť od tureckej južnej hranice kurdských povstalcov.

Turecko začne na severe Sýrie operáciu východne od rieky Eufrat, podľa agentúry Reuters to dnes oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že o tom informoval Rusko i USA.

Ankara už na severe Sýrii má svojich vojakov niekoľko rokov, zatiaľ však len západne od Eufratu. Cieľom jej operácie je vytlačiť od jej južnej hranice kurdských povstalcov, ktorých Turecko označuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

"Už sme vstúpili do Afriun, Džarábulusu, al-Babu. Teraz vstúpime do oblasti východne od Eufratu," uviedol podľa agentúry Anadolu Erdogan. Vymenoval tak sýrske mestá, kde už Ankara má svojich vojakov od vlaňajška. Erdogan tiež povedal, že "trpezlivosť Turecka v regióne je na konci".

Ankara chce na severe Sýrie pri svojich hraniciach vytvoriť až 30 kilometrov širokú bezpečnostnú zónu, ktorá by bola plne pod kontrolou Turecka a mohla byť okrem iného využitá na návrat 3,6 milióna sýrskych utečencov žijúcich teraz v Turecku.

Vytvorenie tejto zóny navrhol tento rok v januári americký prezident Donald Trump potom, čo vlani oznámil stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie.

To vyvolalo obavy z osudu Kurdov na severe krajiny, kde sú aktívne kurdské milície považované Ankarou za teroristov. Na juhovýchode Turecka žije tiež početná kurdská menšina a pôsobia tam kurdskí separatisti.

Pre Kurdov, ktorí oblasť na severe Sýrie obývajú, by vytvorenie bezpečnostnej zóny znamenalo, že by prišli o územie, ktoré ich milície vybojovali pri zrážkach s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

Proti nej bojovali spoločne s medzinárodnou koalíciou na čele s USA a výrazne pomohli k porazeniu IS v Sýrii.

Erdogan už minulý mesiac varoval, že Turecko je odhodlané zničiť "teroristický koridor" v Sýrii bez ohľadu na to, ako dopadnú rozhovory so Spojenými štátmi o vytvorení bezpečnostnej zóny. Kvôli nim prišiel naposledy minulý mesiac do Ankary zvláštny splnomocnenec USA pre Sýriu James Jeffrey.

Vzťahy USA a Turecka nedávno ďalej skomplikoval nákup ruského systému protiraketovej obrany S-400, ktorého prvú časť dorazila minulý mesiac do Turecka.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:22