Reuters
StoryEditor

Rusko podniklo cvičné streľby v oblasti sporných ostrovov. Japonsko protestuje

05.08.2019, 08:17
Autor:
TASRTASR
Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily.

Japonská vláda v pondelok vyjadrila protest proti cvičným streľbám ruskej armády v oblasti ostrova Kunašir, ležiaceho v južnej časti Kurilských ostrovov.

Na tlačovej konferencii v Tokiu o tom podľa agentúry TASS informoval hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

Dodal, že japonské vedenie zhromažďuje informácie o tejto záležitosti, ale keďže posilňovanie ruskej vojenskej prítomnosti na štyroch ostrovoch Severného teritória - ako Tokio nazýva južnú časť Kuríl - protirečí záujmom Japonska, vláda v Tokiu proti tomu vyjadrila svoj protest diplomatickou cestou.

V japonskej tlači sa v uplynulých dňoch písalo, že ruská strana informovala Japonsko o vykonávaní cvičných strelieb v oblasti ostrova Kunašir v čase od 5. do 10. augusta. 

V súvislosti s podobnými cvičeniami Tokio už v minulosti viackrát protestovalo. 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí aj vo svojej  reakcii na posledné cvičenie uviedlo, že časté protesty japonských diplomatov na konanie ruskej armády na juhu Kurilských ostrovov neprispievajú k vytvoreniu pozitívnej atmosféry v dvojstranných vzťahoch.

Rusko a Japonsko si nárokujú suverenitu nad štvoricou ostrovov, ktoré sú v Japonsku známe ako Severné teritóriá a v Rusku ako Južné Kurily. Ostrovy obsadili a zabrali v posledných dňoch druhej svetovej vojny sovietski vojaci.

Ruský prezident Vladimir Putin vlani navrhol, aby Rusko a Japonsko podpísali mierovú dohodu, ktorá by ukončila konflikty z obdobia druhej svetovej vojny bez akýchkoľvek podmienok. Ako poznamenala AFP, obe krajiny však v tejto oblasti za posledné mesiace dosiahli len malý pokrok.

Spornú oblasť navštívil minulý piatok ruský premiér Dmitrij Medvedev. Zavítal na ostrovy Sachalin a Iturup, ktoré patria k súostroviu Južné Kurily.

Keďže toto teritórium je predmetom dlhodobých územných sporov s Japonskom, jeho návšteva vyvolala protesty zo strany Tokia.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:19